Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των Πολυτεχνείων όλης της χώρας θα είχε ευαισθητοποιήσει μια άλλη κυβέρνηση, έναν άλλο υπουργό Παιδείας, για να το ξανασκεφτούν. Ομως, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Γαβρόγλου χθες ήταν απλώς Δευτέρα.
«Δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία της χώρας να έχουν άδικο και να έχουν δίκιο οι συντάκτες του νομοσχεδίου», είπε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας. «Ο υπουργός Παιδείας βιάζεται να κάνει όλα τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια για να προλάβει το μηχανογραφικό δελτίο και να πει το καλοκαίρι ότι έβαλε τα όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο», είπε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πάτρας Δ. Ματαράς. Για «σχέδιο καταστροφής της Ανώτατης Εκπαίδευσης» μίλησε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευ. Διαμαντόπουλος. Γιατί; Μα επειδή εν μια νυκτί διπλασιάζει τα πολυτεχνικά τμήματα (υπάρχουν 44, δημιουργεί άλλα 36!), άρα και τους αποφοίτους, σε ένα επάγγελμα που έχει ήδη 40% ανεργία και δεν προνοεί για τις υποδομές (μόνο στο ΕΜΠ οι υποδομές για μια πολυτεχνική σχολή αξίζουν 2 δισ.).
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολυτεχνίτες και ερημοσπίτες, χωρίς όμως την καπατσοσύνη και το ένστικτο επιβίωσης του Βέγγου. Το «εκπαιδευτικό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη, όπου ο κ. Γαβρόγλου κόβει ό,τι περισσεύει και τεντώνει ό,τι υπολείπεται. Διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, αυξάνει τα πανεπιστημιακά τμήματα, μοιράζει τίτλους χωρίς αντίκρισμα και υποβαθμίζει τους υπάρχοντες. Και το κάνει αρνούμενος να ακούσει τις αντιρρήσεις των ίδιων των πανεπιστημιακών. Οσο για τη συναίνεση και το διάλογο που επικαλείται, τα είδαμε καλά στην περίπτωση της Κρήτης. Οταν το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο είπαν κατηγορηματικό «όχι» -και μάλιστα με σοβαρά επιχειρήματα- στην απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης, απλώς παρακάμφθηκαν και το ΤΕΙ ανακηρύχθηκε πανεπιστήμιο.
Ισως επειδή στο δύσβατο δρόμο για τις εκλογές η κυβέρνηση έχει ανάγκη να χτυπήσει φλέβα χρυσού. Και τι καλύτερο από το να ποντάρει στο παραδοσιακό ελληνικό όνειρο; Αφού δεν κατάργησε τις πανελλήνιες «με ένα νόμο και ένα άρθρο», υπόσχεται έναν πτυχιούχο ΑΕΙ σε κάθε οικογένεια. Δεν είναι και λίγο…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου