Γράφει ο Πάνος Αμυράς
ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε το 2015 με καταγγελίες κατά των Σαμαροβενιζέλων για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Αμυγδαλέζα και υιοθέτησε το δόγμα της μη ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων, δίνοντας το σήμα για να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.
Τώρα, διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν κολαστήρια τα hot spots του Αιγαίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ερευνά υποθέσεις κακοδιαχείρισης πόρων ακόμη και για τη σίτιση των μεταναστών ενώ η χώρα μας έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» για χιλιάδες ανθρώπους.
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από το σκίσιμο των Μνημονίων φτάσαμε στην εξουθένωση της μεσαίας τάξης και στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μέσω της υπερφορολόγησης και της μείωσης εισοδημάτων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έδινε στους πολίτες την «αξιοπρέπεια», υπέγραψε τα πάντα στους δανειστές, ακόμη και το αίτημα του Σόιμπλε για τη δημιουργία του Υπερταμείου.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ο κ. Τσίπρας υποσχόταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά τελικώς δεν εισέπραξε παρά λίγα εκατομμύρια ευρώ. Οι ολιγάρχες όχι μόνο δεν πατάχθηκαν αλλά εκπροσωπούνται πλέον στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου αποκαλύπτει πώς τα οικονομικά συμφέροντα προωθούσαν τις δουλειές τους σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως είναι η ΔΕΠΑ.
ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική η μετάλλαξη του Τσίπρα στο «καλύτερο παιδί» του αμερικανικού παράγοντα προκαλεί πλέον θυμηδία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε συνεπής στις θέσεις του για το Σκοπιανό υπογράφοντας χωρίς δισταγμό τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ολα αυτά δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα για το Μαξίμου, που βλέπει ότι ο χρόνος τελειώνει και το προβάδισμα της Ν.Δ. διευρύνεται. Αυτό όμως είναι πρόβλημα του Τσίπρα. Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ιδίως όταν η σημερινή κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει το πεδίο της οικονομίας αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ η ψυχολογία έχει το δικό της σημαντικό ρόλο. Οι αγορές δεν φοβούνται τις εκλογές, αντιθέτως προεξοφλούν θετικές εξελίξεις ανεβάζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες και ωθώντας τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι πρώτες του προτεραιότητες θα είναι η μείωση της φορολογίας και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε πλήρως στο μέτωπο των επενδύσεων. Το Ελληνικό παραμένει στα χαρτιά, η πώληση των ΕΛ.ΠΕ. οδηγήθηκε σε φιάσκο, τα σχέδια των Κινέζων στον Πειραιά πάγωσαν, γενικώς σε κάθε επενδυτική λύση η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πρόβλημα.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ μπορεί να πετύχει εάν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλο το γραφειοκρατικό πλέγμα που σήμερα φρενάρει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική στασιμότητα. Δεν χρειάζονται πολλά, αρκεί η αλλαγή νοοτροπίας. Η καλή ψυχολογία μπορεί στο μπάσκετ να φέρνει νίκες, όπως συνέβη με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα, αλλά στην οικονομία μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής