Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τα διλήμματα μπορεί ορισμένες φορές να είναι ρεαλιστικά όπως ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις της επόμενης μέρας ή να πάρουν ακόμη και ωμή μορφή όπως συνέβη το 2015. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις κάλπες χωρίζοντας τους πολίτες σε «μνημονιακούς νενέκους» και σε «αντιμνημονιακούς πατριώτες». Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε: «Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ήταν το βασικό του σύνθημα, ακόμη «πουλούσε» το ταξικό μίσος και η οργή κατά των «μενουμευρωπαίων».
Στις επερχόμενες κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεμείνει από διακύβευμα. Στις ευρωεκλογές δε κινδυνεύει με διασυρμό ο Τσίπρας εκτός εάν πιστεύει ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να μην «καταλάβει» ο Βέμπερ το οχυρό των Βρυξελλών. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης έχει απλουστεύσει τα πράγματα. «Ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει και είναι πειστικός γιατί αυτό το δίλημμα το καλλιεργεί από τους πρώτους κιόλας μήνες που ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.
Το βασικό πρόβλημα του Μαξίμου είναι ότι οι εκλογικές του προτεραιότητες δεν έχουν καμία σχέση με την ιεράρχηση που κάνουν οι πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό αποτυπώνεται στις τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο ερώτημα με ποιο κριτήριο θα επιλέξετε την ψήφο στις επόμενες εθνικές εκλογές κανείς δεν απαντά για να αποκρουσθεί ο «νεοφιλελευθερισμός» και να μην έρθει η «δεξιά», όπως μονότονα καταγγέλλει ο Τσίπρας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πρώτο κριτήριο των πολιτών με 22%, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, πεδία στα οποία η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Δεύτερο κριτήριο (20%) οι φόροι και προφανώς οι ερωτηθέντες δεν θα ψηφίσουν επειδή είναι ευχαριστημένοι με την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ελπίζοντας σε ελαφρύνσεις από τη Ν.Δ. Τρίτο κριτήριο οι Πρέσπες (με 17%) και αυτοί που το επιλέγουν δεν θέλουν να επιβραβεύσουν τον Τσίπρα για τη συμφωνία αλλά να τον μαυρίσουν.
Το πιο «φιλικό» για τον ΣΥΡΙΖΑ κριτήριο είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς που έρχεται τέταρτο στην ιεράρχηση των ψηφοφόρων με 10%, κάτι που σημαίνει ότι η σκανδαλολογία δεν «πουλάει» πια. Ολα αυτά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υποστεί πανωλεθρία στις ευρωεκλογές χωρίς να το αντιληφθεί. Γιατί οι πολίτες προτάσσουν τη μείωση των φόρων από τον Βέμπερ και ζητούν επενδύσεις και ανάπτυξη ακόμη και από τους «νεοφιλελεύθερους», γιατί με την Αριστερά δεν πρόκοψαν…
Από την σεισάχθεια στο «ας προσέχατε»
Ωραίος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τα τραπεζάκια των «αγανακτισμένων» μοίραζε εύκολες λύσεις και υποσχόταν σεισάχθεια στους δανειολήπτες. Προχθές στη Βουλή με έναν κυνισμό που δεν είχε καμία σχέση με τις προεκλογικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Εχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις». Απλά είναι τα πράγματα για τον υπουργό, μόνο που δεν τα έλεγε όταν μαζί με τους υπόλοιπους «Μεσσίες» μοίραζε ακάλυπτες παροχές. Οι τράπεζες κατέρρευσαν με το δημοψήφισμα του 2015, τα capital controls ακόμη ισχύουν για πολλές συναλλαγές και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπερφορολόγησης. Την απάντηση τώρα σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους την έχει ο κ. Τσακαλώτος: «ας προσέχατε».
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου