Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Στα επεισόδια που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν και ανήλικοι. Εκτός αυτών, μόνο το τελευταίο δίμηνο η ΕΛ.ΑΣ. έχει συλλάβει σε αντίστοιχα επεισόδια 10 ανήλικους (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ρεπορτάζ Μ. Σακελλάρης). Εκτός γηπέδων, η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων, τα μέλη του οποίου, με το αζημίωτο, έστελναν τα διπλώματα στο σπίτι, χωρίς να τους νοιάζει αν οι επίδοξοι οδηγοί ξέρουν να πιάνουν τιμόνι. Οσο η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει, ο πολιτικός και νομικός κόσμος της χώρας διχάζεται για τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πώς συνδέονται όλα αυτά; Με ένα τέταρτο θέμα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Στην Κρήτη «τρέχει» εδώ και λίγο καιρό ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Ανήλικοι που συλλαμβάνονται για παραβάσεις του ΚΟΚ υποχρεούνται να κάτσουν στα θρανία και να παρακολουθήσουν σεμινάριο οδηγικής συμπεριφοράς («Καθημερινή», ρεπορτάζ Αλ. Κασσίμη). Μέχρι και σε εξομοιωτή οδήγησης μπαίνουν τα παιδιά για να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους της οδήγησης χωρίς κανόνες (υπό την επήρεια αλκοόλ, χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας κ.ά.). Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν υλοποιήσει εισαγγελείς και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Ροδόπη και την Καλαμάτα, επιλέγοντας να μην ασκήσουν ποινική δίωξη αλλά να εφαρμόσουν το άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επιβάλλει στους ανήλικους παραβάτες παρακολούθηση μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής. Αρα;
Αρα ο νόμος και η τάξη χρειάζονται λογική και ευαισθησία. Μια εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία που μοιράζει ισόβια και πολυετείς καθείρξεις δεν αποτελεί πανάκεια. Αντίστοιχα, ένας Ποινικός Κώδικας που καλλιεργεί την κουλτούρα της ατιμωρησίας μεγεθύνει αντί να θεραπεύει τα προβλήματα. Καταλήγοντας: Οι δικαστές που κάθονται στην έδρα, οι εισαγγελείς που αγορεύουν και οι δικηγόροι που συνηγορούν ή κατηγορούν δεν είναι κομπιούτερ. Οι ποινές δεν βγαίνουν από κάποιον αλγόριθμο, αλλά από ανθρώπινους εγκεφάλους. Αν το θυμούνται αυτό περισσότερο και πιο συχνά, τότε ούτε καθαρίστριες στη φυλακή διά ασήμαντον αφορμή θα είχαμε ούτε τα μεγάλα ψάρια θα ξέφευγαν από τα παραθυράκια.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου