Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Αυτά τα ψηφιακά νομίσματα που φιλοδοξούν να σηματοδοτήσουν μια επανάσταση στην οικονομία, αντίστοιχη αυτής που επέφερε το Ιντερνετ στον κόσμο των εντύπων. Οσο δυσνόητο, μακρινό ή αδιάφορο όμως κι αν φαίνεται το σύμπαν των bitcoins στους περισσότερους από εμάς, τόσο ενδιαφέρον, σημαντικό και προφανώς κερδοφόρο είναι για κάποιους άλλους. Οχι μόνο για ιδιώτες ή επιχειρήσεις, αλλά και για χακεράδες και για κυβερνήσεις ολόκληρες. Το αποδεικνύει η περίπτωση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ.
Ο Βίνικ κρατείται εδώ και 19 μήνες στις ελληνικές φυλακές και η ιστορία του θα μπορούσε να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ. Την έκδοση του 39χρονου Ρώσου, που κατηγορείται ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δισεκατομμύρια που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαιτήσεις λύτρων, έχουν ζητήσει τρεις χώρες: Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία. Το καταπληκτικό είναι ότι τα ελληνικά δικαστήρια είπαν «ναι» στην έκδοσή του και στις τρεις χώρες! Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νόμος λέει πως την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποφασίσει και ο Βίνικ εξακολουθεί να κρατείται. Βρίσκεται μάλιστα εδώ και 90 ημέρες σε απεργία πείνας, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύει η ζωή του.
Προφανώς και πρόκειται για ένα δικαστικό γρίφο, από αυτούς όπου δύσκολα βρίσκεις την απάντηση. Δισεκατομμύρια ευρώ, ρούβλια και αμερικανικά δολάρια άλλαξαν χέρια και μορφή, μέσα από συναλλαγές που, σύμφωνα με τις τρεις χώρες, αποτελούν εγκληματικές ενέργειες.
Στην ουσία της υπόθεσης ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να εισέλθουμε. Ωστόσο, αν κάτι παλιό επιβεβαιώνεται από μια νέα ιστορία, είναι ότι το χρήμα δεν νικιέται. Πάντα θα βρει τρόπους να ξεφύγει, να εξαγοραστεί, να παραπλανήσει ή να γοητεύσει. Ακόμα και όταν δεν έχει χρώμα, ακόμα και όταν είναι ψηφιακό. Κυρίως τότε.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου