Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ομως, ο ρυθμός με τον οποίο επικαλείται τον εθνάρχη είναι τόσο συχνός, σχεδόν εμμονικός, που πλέον ηχεί σαν χιλιοπαιγμένη κασέτα που παίζει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το πολιτικό τοτέμ της Κατερίνας Παπακώστα, την κατατρύχει σε ό,τι και αν κάνει. Ετσι νομίζει τουλάχιστον. Σύμφωνα με την ίδια, η πίστη της στις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή την οδήγησε στη διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία. Με τις καραμανλικές αξίες ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή. Με τις ίδιες καραμανλικές αξίες δέχθηκε να αναλάβει υπουργός σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και, τελικά, με τις ίδιες αξίες του Μακεδόνα πολιτικού ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών…
«ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΗΚΟΝ και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές “ετικέτες” Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς», έγραψε, αναφερόμενη για μία ακόμα φορά στον πατριάρχη της Νέας Δημοκρατίας, η Κατερίνα Παπακώστα επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ένταξή της στην ομάδα των ετερόκλητων έξι. Αν, τελικά, υπάρχει πνευματική γέφυρα που ενώνει τον εθνάρχη με το σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα την έχει διαβεί.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Προστασίας του Πολίτη, που βρέθηκε από την καραμανλική Δεξιά στον τσιπρική Αριστερά, απεφάνθη έπειτα από κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο πως ο Αλέξης Τσίπρας συνδυάζει τον τρόπο σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή του νεότερου. Ενας πρωθυπουργός τρία σε ένα δηλαδή. Αυτή η συνύπαρξη πολλαπλών προσωπικοτήτων ισχύει και για τους βουλευτές της ομάδας των έξι. Δεν το λέμε ως κάτι αρνητικό, αλλά ως πολιτικά αξιοθαύμαστο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Κώστα Ζουράρι της Πυρίκαυστου Ελλάδος, των ΑΝ.ΕΛ. και προσφάτως του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει πως συνεχίζει με τον Πάνο Καμμένο αλλά είναι και με τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή είναι ο παλαιότερος κομμουνιστής στη Βουλή και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αφού ήταν ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού και δεν έχει λόγο να προσχωρήσει επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε προσχωρήσει μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ και λίγο πριν ως ΕΔΑ (όπως ακριβώς τα δήλωσε).
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, αλλά με λιγότερα διανοητικά στραμπουλήγματα, τελεί και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει την ιδιότητα του βουλευτή της αντιπολίτευσης με την ψήφο βουλευτή της συμπολίτευσης, και μάλιστα τελώντας υπό παραίτηση. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε φυσικά για την πατριωτική δεξιά Ελενα Κουντουρά, που είναι ταυτόχρονα και κεντροαριστερή, και αριστερή σκέτο αν το απαιτήσει το εθνικό καθήκον. Εδώ που τα λέμε και η Κουντουρά καραμανλική πρέπει να είναι, αφού «υπερέβη τις παραπλανητικές ετικέτες Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς».
ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΑ αυτά να μοιάζουν ή και να είναι γραφικά, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την ενσάρκωση του νεοσυριζαϊκού τοπίου, στο οποίο έχει χαθεί κάθε έννοια κοινοβουλευτικής αρχής και πολιτικών κανόνων. Είναι προφανές ότι η ομάδα των έξι εξυπηρετεί μια ευκαιριακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναζητά μια τεχνητή πλειοψηφία 151 εδρών για να συρθεί μέχρι τις εκλογές. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να επιχειρεί παρέμβαση στον Κανονισμό της Βουλης είτε με αλλαγές -που δεν προχώρησαν λόγω της σφοδρής αντίδρασης της αντιπολίτευσης- είτε με ερμηνείες είτε με άλλες αλχημείες και θεσμικές εκτροπές. Και όσο το θέατρο του παραλόγου στο Ναό της Δημοκρατίας θα συνεχίζεται, το Μαξίμου θα περνά τα νομοσχέδια που θέλει, χρησιμοποιώντας ως λευκή επιταγή την ψήφο των έξι. Μια επιταγή, που ούτε καν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εκχωρήσει.
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ μίλησε για «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό», για βουλευτές-μαγική εικόνα που αλλάζουν ρόλο και θεσμική λειτουργία μέσα στη Βουλή και για «πτυσσόμενα κόμματα», όπως οι ΑΝ.ΕΛ., που άλλοτε έχουν έξι, άλλοτε τέσσερις και άλλοτε τρεις βουλευτές. Εδώ θα παραδεχθούμε πως υπάρχει μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποτυπώνει άριστα το νεοσυριζαϊκό χάος: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής