Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Εντυπωσιάστηκα από την υποστήριξη που έδωσαν οι κορυφαίοι της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι, και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βέμπερ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι παρεμβάσεις και τα σχόλια πολλών ξένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι αντιμετώπισαν και αυτοί τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρήκε την ευκαιρία να κάνει αναλυτικές εισηγήσεις στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που κάλυψαν διάφορα θέματα, από την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας με στόχο τη δυναμική της ανάπτυξη μέχρι την επιτυχημένη προσαρμογή της κοινωνίας και της οικονομίας στις τεχνολογικές, στις επιστημονικές εξελίξεις και την επεξεργασία και την εφαρμογή ολοκληρωμένη μεσογειακής στρατηγικής.
Αναπτυξιακή πολιτική
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ούτε μπορούμε να περιοριστούμε σε σχετικά χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, έχοντας χάσει, λόγω της κρίσης, το 25% του ΑΕΠ και έχοντας αποκτήσει νέα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη λήψη γρήγορων αποφάσεων με αποτελεσματικό για την οικονομία και τους επενδυτές τρόπο, το ξεμπλοκάρισμα αναπτυξιακών σχεδίων, μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, δημόσιων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Επέμεινε στην αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για να σταματήσει η Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλο συγκριτικό μειονέκτημα και να ανοίξει ο δρόμος για πολλές επενδύσεις, εφόσον η ελληνική οικονομία πάσχει από ένα τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε, σε γενικές γραμμές, τι θα αλλάξει η κυβέρνησή του σε διάστημα δώδεκα μηνών στην οικονομία και ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που αρθούν τα επενδυτικά αντικίνητρα πρέπει να εκφραστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με μεγάλες ευρωπαϊκές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ζήτησε, επίσης, μόλις ξεπεράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις όποιες αμφιβολίες τους για το επίπεδο δημοσιονομικής διαχείρισης να προχωρήσουν στη μείωση των προγραμματισμένων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για να λειτουργήσει καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και να καλυφθούν επείγουσες κοινωνικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην κοινωνική διάσταση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, στηρίζουμε τις δυνάμεις της αγοράς αλλά θα εφαρμόσουμε τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία της αγοράς που είναι η στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Αυτό σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι τα μεγαλύτερα οφέλη από την άνοδο της παραγωγικότητας και την κερδοφορία στη βάση μεγάλων επενδύσεων πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι προτάσεις Μητσοτάκη έγιναν δεκτές με ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βέμπερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Το εντυπωσιακό με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση βασικών θέσεων για την ελληνική οικονομία αλλά έκανε ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε στην επιτυχημένη οικονομική και κοινωνική προσαρμογή σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλες μεγάλης σημασίας αλλαγές.
Το θέμα που αναλύθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών ήταν πώς μπορούν να δημιουργηθούν 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ύστερα από την επιτυχημένη, για το σύνολο της Ε.Ε., αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίπεδο της απασχόλησης στην Ε.Ε. των 28 ξεπερνά ήδη τα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Αυτό σημαίνει ότι έχει απορροφηθεί πλήρως η πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης, με βασική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ευρωπαϊκής επιτυχίας την Ελλάδα.
Συνοψίζοντας την οικονομική στρατηγική Μητσοτάκη μπορούμε να πούμε ότι σε πρώτη φάση θα στηριχτεί στην επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Σε δεύτερη φάση και αφού κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων και πιστωτών, θα υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων με έμφαση σε μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας από αυτήν που θα δούμε στην αρχή της τετραετίας Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, θα δημιουργούν νέα και θα ενσωματώνουν στην οικονομία τις νέες τάσεις εξέλιξης που παρατηρούνται διεθνώς.
Η πολιτική διάσταση
Κατά την άποψή μου, η θετική ανταπόκριση της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στις προτάσεις Μητσοτάκη έχει σχέση και με τις πολιτικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Σε μια περίοδο κατά την οποία το ΕΛΚ δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση από δεξιόστροφους ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές, ο Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα νίκης επί του αριστερόστροφου λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιόστροφου λαϊκισμού των ΑΝ.ΕΛ.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου η Ν.Δ. θα έχει περισσότερες έδρες, μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο εσωτερικό του ΕΛΚ και δυνατότητες πρόσβασης και συνεννόησης με άλλους πολιτικούς χώρους, όπως είναι η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, η μετριοπαθής πτέρυγα των Σοσιαλιστών και πολιτικές δυνάμεις του συντηρητικού χώρου.
Η επιρροή Μητσοτάκη ξεπερνάει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, γεγονός που αναμένεται να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου πλέον δεν αρκεί η συνεννόηση της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς για να σχηματιστούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες και να παρθούν αποφάσεις.
Είναι φανερό ότι το ΕΛΚ επενδύει πολιτικά στον Μητσοτάκη για μεγάλες εκλογικές νίκες στην Ελλάδα και θετικές εξελίξεις στην Ε.Ε.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]