Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ολοι ήξεραν τι ψήφιζαν. Ακόμη και οι νεόκοποι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, που πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχαν πλήρη εικόνα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και όμως τους εξέλεξαν ξανά. Επομένως, το επιχείρημα της άγνοιας δεν υπάρχει για κανέναν.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ζητήματα της οικονομίας, όπου αρκετοί θεωρούσαν ότι «και δύο από τα δέκα που υπόσχεται ο Τσίπρας να κάνει πράξη θα ήταν κερδισμένοι», αλλά και στα εθνικά μας θέματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ ότι για το ζήτημα των Σκοπίων τασσόταν υπέρ του δικαιώματος των λαών να «αυτοπροσδιορίζονται». Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν κανένα πρόβλημα ακόμη και με το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στη γραμμή τους κινούνται τώρα και υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών αδιαφορώντας για το εάν παραχωρείται η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.
Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα υπήρξε συνεπής με τις προεκλογικές της θέσεις και την κομματική της συνέχεια. Για «Μακεδονία» μιλούσε πριν από το 2015, τελικώς «Βόρεια Μακεδονία» έφερε, χωρίς να φέρει αντιρρήσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της γλώσσας.
Οσοι το 2015 ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ επειδή αισθάνονταν «οργισμένοι» με τους Σαμαροβενιζέλους ή «μαγεμένοι» από τις ακάλυπτες υποσχέσεις και τα κάλπικα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να αντιληφθούν ότι με την ψήφο τους έπαιρναν «όλο το πακέτο». Και στα εθνικά μας θέματα και στα «θαλάσσια σύνορά» μας, που δεν «υπήρχαν» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, και στο μεταναστευτικό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Για αυτό, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, σχεδόν το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα αντίθετο με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών. Ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν χθες στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, όμως ήδη είναι αργά.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ψήφο τους για να περάσει μία συμφωνία εθνικά επιζήμια, που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες των πολιτών αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα διεθνών παραγόντων.
Οταν ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να περιμένουν κάτι διαφορετικό. Σήμερα αισθάνονται αγανακτισμένοι, είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγει ο Τσίπρας από την εξουσία, αλλά η ζημιά έγινε. Και όχι μόνο στα οικονομικά όλων των νοικοκυριών, αλλά και στα εθνικά μας θέματα.
Αυτοκτονικές τάσεις στο Ποτάμι
Πραγματικά ακατανόητα πράγματα συμβαίνουν στο Ποτάμι. Ο επικεφαλής του κόμματος διέγραψε τον Σπύρο Δανέλλη επειδή υπερψήφισε την κυβέρνηση, αλλά ετοιμάζεται να συμπλεύσει με τον Τσίπρα στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Δύο βουλευτές του Ποταμιού (Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς) θεωρούν ότι το κόμμα τους δεν πρέπει να κάνει τα «ρεπό» των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., ενώ ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι εάν η κυβέρνηση δεν διαθέτει 151 βουλευτές για τις Πρέσπες, το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Oλα αυτά δίνουν ένα θολό στίγμα για το Ποτάμι, που πλέον εκδηλώνει αυτοκτονικές τάσεις. Αν και διαφωνούμε απόλυτα μαζί του, πιο καθαρή στάση είχε ο διαγραφείς Δανέλλης, που υπερψήφισε την κυβέρνηση για να πει «ναι» στις Πρέσπες. Αλήθεια, εάν ο ίδιος πειθαρχούσε στο κόμμα του και δεν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα, το Ποτάμι τι θέση θα είχε στην ψηφοφορία των Πρεσπών; Οσο για τα άστεγα στελέχη της Κεντροαριστεράς, που τώρα δηλώνουν θαυμαστές του πρωθυπουργού, είναι άξια λύπησης για την πολιτική τους κατάντια.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]