Αλήθεια, τώρα θυμήθηκε ο πρωθυπουργός το διάλογο; Τώρα που έχει περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο και οδεύει πλέον προς κύρωση και από την ελληνική Βουλή ο κ. Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να υπάρξει πολιτικός διάλογος για το μείζον ζήτημα των Σκοπίων;
Ας γινόταν τόσον καιρό όχι ντιμπέιτ, αλλά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ενημέρωση του ελληνικού λαού προτού ξεκινήσει η κυβέρνηση υπογείως και μυστικώς τις συνεννοήσεις μόνο με το διεθνή παράγοντα και τις συνομιλίες με την πλευρά της ΠΓΔΜ για το θέμα της επίλυσης του σκοπιανού ζητήματος.
Αντιθέτως, στη γειτονική χώρα έγιναν αλλεπάλληλα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών πριν καταλήξουν σε μία επίσημη κυβερνητική θέση. Γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας ας πάει μόνος του να εξηγήσει στους πολίτες τις υπογραφές που έβαλε σε μια συμφωνία που αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ακόμα και προχθές, όπως προκύπτει από το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης των Σκοπίων προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση Ζάεφ χρησιμοποίησε τον προσδιορισμό «μακεδονικός λαός» και μάλιστα τρεις φορές. Σε αυτό δεν είχε απάντηση ο κ. Τσίπρας, που έσπευσε να διαφημίσει και από το βήμα της Βουλής τις «διευκρινίσεις» που παρείχε η ΠΓΔΜ στη ρηματική διακοίνωση.
Η υποκρισία έχει τα όριά της. Το ντιμπέιτ που θέλει τώρα ο κ. Τσίπρας ας γίνει στην ώρα του, δηλαδή όταν θα προκηρύξει εκλογές, κι ας κάνει έστω και τώρα ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή με τα πολιτικά κόμματα πριν ψηφιστεί η κύρωση της συμφωνίας.
Πέρυσι έκανε μόνος του τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια ερήμην των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών, και τώρα ο κ. Τσίπρας ψάχνει να βρει τηλεοπτικό ακροατήριο. Ας το αναζητήσει και πάλι μόνος του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]