Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζεται το ρήγμα στους ΑΝΕΛ από τους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι δείχνει τη διγλωσσία της κυβέρνησης, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως αντιπολίτευση κατήγγελλε με πύρινους λόγους και χαρακτήριζε αποστάτες τους βουλευτές που το 2014 ήθελαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Οπως ο Πάνος Σκουρλέτης που έβλεπε κίνηση πολιτικής αποστασίας στην προσπάθεια να βρεθούν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ σήμερα θεωρεί απολύτως λογική και εντός του πολιτικού fair play την προσπάθεια εξεύρεσης 151 βουλευτών από διάφορα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Θα σας πω τα στοιχεία», έλεγε επί λέξει το 2014 ο κ. Σκουρλέτης. «Υπάρχει η πολιτική αριθμητική. Δεν υπάρχουν τίποτα άσοι και σενάρια. Η πολιτική αριθμητική λέει ότι όλα τα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τοποθετήθηκαν εναντίον της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με δεδομένες μάλιστα τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου αριθμού από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν προκύπτει με βάση την πολιτική αριθμητική το νούμερο των 180. Εάν, λοιπόν, ξαφνικά αλλάξει αυτό τι φαντάζεστε ότι θα είναι;».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αν παραφράσουμε τα λεγόμενά του και τα προσαρμόσουμε στους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: «Υπάρχει η πολιτική αριθμητική. Δεν υπάρχουν τίποτα άσοι και σενάρια. Η πολιτική αριθμητική λέει ότι όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων στο Ποτάμι τοποθετήθηκαν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή. Με δεδομένες μάλιστα τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου αριθμού από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν προκύπτει με βάση την πολιτική αριθμητική το νούμερο των 151. Εάν, λοιπόν, ξαφνικά αλλάξει αυτό τι φαντάζεστε ότι θα είναι;».
Δεν είναι βέβαια μόνο εκείνος που κρίνει ανάλογα με το συμφέρον της στιγμής την πολιτική επικαιρότητα. Είναι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από όλα, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος με κυνική ειλικρίνεια, όταν το 2014 έριχνε την κυβέρνηση σαμποτάροντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έλεγε πως δεν κρίνεται το πρόσωπο του νέου Προέδρου αλλά η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. «Οι βουλευτές δεν πρόκειται να κληθούν να εγκρίνουν το πρόσωπο του νέου Προέδρου. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά δεν το ομολογούν οι αυτουργοί του χάους», έλεγε.
Και σήμερα αυτό συμβαίνει, αφού όσο και αν δεν το παραδέχονται, οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να παρατείνει τον χρόνο ζωής της. Μέχρι βέβαια να γίνουν οι εκλογές, οπότε τον λόγο θα έχει ο λαός.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]