Γράφει ο Γρηγόρης Στεργιούλης*
Η φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, η καινοτομία, η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές ενός φιλόδοξου και ταυτόχρονα ρεαλιστικού σχεδίου δράσεων για το 2019. Ενός σχεδίου που, από τη μια, θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και, από την άλλη, θα στρέφει τα μάτια του προς το μέλλον.
Το τέλος των Μνημονίων, η έξοδος από την εποπτεία και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας δημιουργούν νέες δυνατότητες, ευκαιρίες αλλά και αναβαθμισμένες ευθύνες για την εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Στη σημερινή φάση ανάκαμψης, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους και να σχεδιάζουν το στρατηγικό τους πλάνο με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και προοπτικής.
Η συνέργεια της ελληνικής Πολιτείας με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους αντίστοιχους εθνικούς φορείς αποτελεί την αναγκαία συνθήκη συγκρότησης του νέου οικονομικού υποδείγματος για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική στις κρίσεις και θωρακισμένη από το αστάθμητο της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης.
Σε αυτήν την καμπή ανάκαμψης και μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη η αναμέτρηση με τον κακό εαυτό μας, δηλαδή με τις χρόνιες παθογένειες και τις αγκυλώσεις του ελληνικού σχηματισμού, που συνέβαλαν στα κρισιακά φαινόμενα και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
Οι παράμετροι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου δράσης ήταν η Στρατηγική Ανάπτυξης για το Μέλλον της Κυβέρνησης, η ανάγκη ισχυροποίησης της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι, η αξιοποίηση της πολυετούς εμπειρίας και εξειδίκευσης του οργανισμού, καθώς και η προσαρμογή στις εξελίξεις στο εγχώριο και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Το σχέδιο δράσεων του οργανισμού, κατ’ αντιστοιχία με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στηρίζεται στις ακόλουθες 10 αρχές και αξίες:
1. Υλοποίηση δράσεων βάσει στρατηγικού σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία και την ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού διαρθρωτικών αλλαγών.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
2. Με βάση το συμπεριληπτικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, σχεδιάζει δράσεις για τις μικρές εταιρίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες, τους νέους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
4. Προώθηση συνεργασιών και διασυνδέσεων στο εσωτερικό με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και στο εξωτερικό μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων ενεργειών με ομοειδείς φορείς και επιχειρηματικές οργανώσεις.
5. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων στόχων (KPIs), χρονοδιαγραμμάτων και παραδοτέων.
6. Συστηματική, διαρκής και ολοκληρωμένη αξιολόγηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της δράσης.
7. Εδραίωση θεσμών ανοιχτού διαλόγου και από κοινού σχεδιασμού πολιτικών μέσω διαβούλευσης.
8. Απλοποίηση, επιτάχυνση και συνεχής βελτίωση διαδικασιών του οργανισμού.
9. Εξατομικευμένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων.
10. Διασφάλιση διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού για το 2019 εναρμονίζεται με τη γενικότερη πολιτική της χώρας, που θεωρεί την επενδυτική δραστηριότητα και την προώθηση των εξαγωγών μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη.
Η διαμόρφωση όλων των απαραίτητων όρων για να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηματική δράση και για να υλοποιηθούν επενδύσεις στη χώρα είναι υπόθεση όλων.
Ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί ενεργό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη με προτάσεις και δράσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας σε κάθε της βήμα. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία και η διατήρηση δυναμικών σχέσεων συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προαγωγή της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Ο Γρηγόρης Στεργιούλης είναι Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Enterprise Greece
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]