Γράφει ο Φώτης Κουρμούσης*
Ειδικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών ξεπέρασαν τα 110 δισ. € στην κορύφωσή τους. Τα τελευταία 2 έτη τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών μειώνονται σταθερά, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια ανόδου και έτσι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σήμερα σε ~85 δισ. €. Η μείωση αυτή επιτεύχθηκε με διάφορα εργαλεία, όπως ρύθμιση οφειλών, εκχώρηση χαρτοφυλακίων σε funds, καθώς και διαγραφές χρέους, ενώ ειδικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές χρησιμοποιούνται οι πλειστηριασμοί.
Η κυβέρνηση, με σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, ανέπτυξε τα εργαλεία, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης, με ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Ετσι, έθεσε προστατευτικές πρόνοιες για όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία, από πιθανές επιθετικές πολιτικές των τραπεζών και των funds, ενώ δημιούργησε μια «ομπρέλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην επηρεαστεί από πλειστηριασμούς. Παράλληλα έθεσε ειδικές δικλίδες ασφαλείας (όπως άρση τραπεζικού απορρήτου) που αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ανέπτυξε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης όλων των οφειλών τους. Οι λύσεις ρύθμισης οφειλών προς τις τράπεζες περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής σε έως 20 έτη, μειώσεις επιτοκίων, πάγωμα τόκων και διαγραφές οφειλών, κυρίως των μη λογιστικοποιημένων τόκων (τα γνωστά πανωτόκια). Οσον αφορά στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται η δυνατότητα επιμήκυνσης αποπληρωμών σε έως 120 δόσεις, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων κατά 85-95% και επιπρόσθετα διαγραφή ακόμη και βασικής οφειλής, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης. Στους ~15 μήνες λειτουργίας έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ~60 χιλιάδες οφειλέτες, με το ~10% να έχει ήδη υποβάλει οριστικά την αίτηση και πάνω από 1.200 οφειλέτες να έχουν καταλήξει σε ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους. Το αυξημένο ενδιαφέρον οδήγησε πρόσφατα στην παράταση της λειτουργίας του κατά 1 έτος, που αρχικά ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ομως και αυτός ο νόμος ήταν προϊόν της κρίσης και κάποια στιγμή θα τεθεί το ζήτημα της λήξης του. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης, όπου όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να διευθετήσουν όλα τα χρέη τους, τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Προς το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε, μεταξύ άλλων, την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης, η οποία θα ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2019. Βασική αρχή του πλαισίου αυτού θα είναι η ικανότητα αποπληρωμής, δηλ. ότι καθένας καλείται να πληρώσει μόνο ό,τι περισσεύει, αφού καλύψει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού και τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης. Είναι αυτονόητο ότι το εν λόγω πλαίσιο θα περιέχει προστατευτικές πρόνοιες για όσους έχουν πραγματική αδυναμία, ενώ θα αποκλείει, με ειδικές δικλίδες ασφαλείας, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Περισσότερες πληροφορίες: ΕΓΔΙΧ: www.keyd.gov.gr, ΚΕΥΔ τηλέφωνο: 2132125730
*Ο Φώτης Κουρμούσης – Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]