Γράφει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου*
Ενώ οι δείκτες, λοιπόν, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, δεν θα ήταν άδικο αν λέγαμε ότι η μεγέθυνση της οικονομίας της χώρας μας οφείλεται κυρίως στη υπερβολική φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.
Για αυτό το λόγο, παρά τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ το 2017 (+1,5%), η ανεργία παρέμεινε στο 21,5% σε μέσα επίπεδα, αν και με μικρή πτωτική τάση. Κεντρικό ζητούμενο για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι η διατήρηση και βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Και αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων που θα βελτιώσουν τους δείκτες της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Η ασφαλιστική αγορά, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία και την οικονομία, κατάφερε να βγει ακόμα πιο δυνατή από την κρίση. Ο ρόλος της παραμένει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ο οποίος θα υποστηρίζει την κοινωνία, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες και βοηθώντας τους πολίτες να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το 2019 ο κλάδος θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις επενδυτικές προοπτικές που ενσωματώνει. Κυρίως, όμως, θα συνεχίσει να προωθεί τη συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα, όπως οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, από κοινού με το κράτος, μπορούν να υιοθετηθούν σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα απαντούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Στις συντάξεις, αυτό που ως κλάδος επιδιώκουμε είναι ο διάλογος με την Πολιτεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών για άμεση αναδιάρθρωση του συστήματος, μπορούμε ως αγορά να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα συμπληρώνει την κοινωνική. Σκοπός είναι το σύστημα αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις για συνταξιοδοτική αποταμίευση και σε κεφαλαιοποιητική βάση.
Ο τομέας της υγείας άλλαξε δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας που ακολούθησαν. Συνέπεια ήταν η δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης στην Ελλάδα για δαπάνες υγείας, η οποία οδήγησε την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται τώρα, περισσότερο από ποτέ, να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση, με αξιοπιστία και σεβασμό απέναντι σε όλους.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των φυσικών καταστροφών, όπου η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από φαινόμενα όπως ο σεισμός.
Τέλος, για το 2019 στόχος μας είναι να αναδείξουμε το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικούς εργοδότες στην Ελλάδα, απασχολώντας περίπου 15.000 εργαζόμενους σε όλους τους τομείς. Ο κλάδος γρήγορα μετατρέπεται σε employer of choice, ο οποίος προσελκύει ικανά στελέχη, προσφέροντας πολύ καλές προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματικής ανάπτυξης σε μεγάλο εύρος τομέων.
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι Πρόεδρος της ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]