Γράφει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης*
Το Κτηματολόγιο είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Οι δασικοί χάρτες κυρώθηκαν. Ο αιγιαλός και η παραλία καθορίστηκαν για όλη τη χώρα.
Ενας ψηφιακός χάρτης με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα και τις θεσμικές γραμμές δημιουργήθηκε. Ο κάθε πολίτης, με ένα κλικ, μπορεί να βλέπει για το ακίνητό του ό,τι πληροφορία έχει συγκεντρωθεί από το Δημόσιο.
Σημαντική εξέλιξη μέσα στο χρόνο είναι η θεσμοθέτηση της «γεωχωρικής διαύγειας». Πλέον κάθε διοικητική πράξη που αφορά το χώρο για να ισχύει πρέπει να ανέβει σε αυτή.
Ακόμα και ο διαπιστευμένος μηχανικός ξεκίνησε να λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή ο πολίτης μπορεί εξωδικαστικά να λύσει προβλήματα/φιλονικίες που αφορούν την περιουσία του με μικρότερο κόστος και λιγότερο χρόνο.
Ενα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι σε εξέλιξη το οποίο δίνει φορολογικά κίνητρα, μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που συνδέονται με το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό πολλές κατοικίες «βγαίνουν» από την ενεργειακή φτώχεια.
Το κράτος έχει εκσυγχρονιστεί ηλεκτρονικά και το χαρτί, πλέον, χρησιμοποιείται μόνο για σημειώσεις (post-it).
Τι να πει κανείς για τη γενναία μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που έδωσε ανάσες στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρίες…
Ακόμα και οι τεράστιες εκπτώσεις στις διακηρύξεις μελετών και έργων αντιμετωπίστηκαν και αυξήθηκε η ποιότητά τους. Το κράτος δεν σκορπάει τα χρήματα του σε προβληματικές μελέτες και έργα, ενώ η ωρίμανση των έργων είναι ταχύτερη με αποτέλεσμα να είμαστε πιο έτοιμοι να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους.
Τα έργα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών γίνονται με τη μέθοδο του fast track γιατί και αυτά είναι μια επένδυση για το κοινωνικό σύνολο, ενώ καταγράφεται συστηματικά η κατάσταση των υποδομών σε όλη τη χώρα.
Το κράτος, επιτέλους, έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την εξωστρέφεια του τεχνικού κόσμου και τη στηρίζει. Το όνομά του, «Εξω-στρέφεια». Ηδη έχουν σταλεί ελληνικές αντιπροσωπείες σε αρκετές χώρες και οι πρώτες συμβάσεις έχουν υπογραφεί. Με τα δεδομένα αυτά, το braindrain αντιστρέφεται και η τεχνογνωσία των Ελλήνων που επιστρέφουν ενισχύει την προσπάθεια. Τα πανεπιστήμια ενισχύονται με νέο διδακτικό προσωπικό και η έρευνά τους «προστίθεται» στο σχέδιο «Εξω-στρέφεια» του τεχνικού κόσμου.
Η νέα γενιά πλέον νιώθει ότι μπορεί να δημιουργήσει και να παράγει! Δεν υπάρχει δίλημμα μέσα ή έξω! Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη ως χώρα!
Κλείνοντας τον απολογισμό για το 2019, μένει μόνο μια κλασική ευχή: Η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη!
ΥΓ.: Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παραπάνω, έστω το μεγαλύτερο τμήμα τους, να μην είναι άλλο ένα όνειρο. Ας ελπίσουμε ότι τη νέα χρονιά η χώρα μας θα είναι πιο «κανονική» και θα επέλθουν η συνεννόηση για τα αυτονόητα και το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα, με τη στήριξη όσων επέλεξαν να μείνουν στη χώρα και να παλέψουν, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό.
Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!
Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης είναι Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]