Ο κυβερνητικός του εταίρος Π. Καμμένος, βλέποντας το κόμμα του να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις και να βρίσκεται πια πολύ κάτω από τον πήχυ του 3% για την είσοδό του στη Βουλή, έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι μόλις έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στο Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Η τελευταία ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων αναμένεται να διενεργηθεί στη γειτονική χώρα στις 15 Ιανουαρίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το θέμα θα περάσει αμέσως μετά στην ελληνική πλευρά.
Το Μαξίμου σχεδιάζει να παίξει καθυστερήσεις και να θέσει το κείμενο της συμφωνίας προς κύρωση στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά το πέρας της διαδικασίας για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, τον Φεβρουάριο.
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη, ώστε οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν αποκλείεται δηλαδή να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα, με διακύβευμα τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ουσιαστικά, πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της Νέας Δημοκρατίας, την ευθύνη για την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τελικώς η επιλογή του πρωθυπουργού. Το βέβαιο όμως είναι ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλά και ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με παροχολογίες και υποσχέσεις για προσλήψεις θα μειώσει το προβάδισμα της Ν.Δ., όμως αυτές οι τακτικές του παρελθόντος έχουν αποτύχει. Η οικονομία μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα παραμένει σε τέλμα και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]