Γράφει ο Νίκος Δρανδάκης – Ιδρυτής & CEO, Beat
Μέσα στο έτος, είδαμε τη νέα μας αγορά στη Χιλή να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει και να ξεπερνά γρήγορα σε αριθμούς τη «μαμά» Αθήνα, κάτι που ήταν και η επιθυμία μας. Παράλληλα, ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας σε μία ακόμη αγορά, την Κολομβία. Οι επιδόσεις μας εκεί ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Μέσα σε λίγους μήνες, η Κολομβία έχει αναδειχθεί στη δεύτερη αγορά μας, μετά τη Λίμα του Περού. Το κλείσιμο της χρονιάς μάς βρίσκει σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας για ένα ακόμη απαιτητικό λανσάρισμα, στο Μεξικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ισπανόφωνη πρωτεύουσα στον πλανήτη.
Πίσω στην Αθήνα, φέτος μας απασχόλησε έντονα το ρυθμιστικό πλαίσιο. Το φθινόπωρο του 2017 ξεκίνησε μία δημόσια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά αναληθή πράγματα για την εταιρία μας, που μας έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία μας να στραφούμε στη Δικαιοσύνη.
Στην Beat υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της νομοθεσίας για την παροχή υπηρεσιών ταξί στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία απλών και λειτουργικών κανόνων, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και υπερβολική ρύθμιση, θα καταστήσει τις υπηρεσίες του ταξί πιο αποτελεσματικές για όλους τους επιβάτες, με σαφή οφέλη για τους επαγγελματίες οδηγούς και την οικονομία.
Παρά τις προκλήσεις και την αναστάτωση που μας έφερε η ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, καταφέραμε να ισορροπήσουμε, να πετύχουμε τους στόχους μας και να μεγαλώσουμε σημαντικά την εταιρία. Το προσωπικό μας στην Αθήνα πλέον ξεπερνά τα 200 άτομα και σε όλο τον κόσμο προσεγγίζει τα 500. Το θεωρώ σημαντικό, όχι μόνο γιατί η Beat μεγαλώνει, αλλά γιατί μεγαλώνει συγκεντρώνοντας ταλέντο, δεξιότητες και θετική ενέργεια. Για το 2019, στόχος μου είναι να διπλασιάσουμε και πάλι το προσωπικό μας, να ανοίξουμε 200 νέες θέσεις εργασίας στην Αθήνα και να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα για την έρευνα και την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των τεχνολογιών μας.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο είναι ραγδαία. Στην Ελλάδα, υπάρχουν άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά όχι αρκετοί ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε μέρος αυτής της ανάπτυξης επί ίσοις όροις. Χρειάζεται εντατική καλλιέργεια κουλτούρας στα νέα παιδιά, ένα «growth mindsest» και ένα δομημένο κι εξωστρεφές περιβάλλον που θα προσφέρει ανταγωνιστικές ευκαιρίες για απασχόληση και για διαρκή μάθηση.
Η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο εκείνο το κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας που ασχολείται με την τεχνολογία στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των συντελεστών που συνδιαμορφώνουν τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας: Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις, τους θεσμούς. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλμα. Και αν κρίνει κανείς από την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι ναι μεν τα άλματα είναι δύσκολα -και συχνά επίπονα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύνατα. Δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση. Ο ανταγωνισμός είναι πια παγκόσμιος και η ταχύτητα με την οποία η τεχνολογία αλλάζει πρωτοφανής. Είναι ώρα για δράση.
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]