Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου έχει μία ιστορία… 450 ετών. Κι ενώ χαιρόμουν τις ομορφιές του Στρασβούργου και της χριστουγεννιάτικης αγοράς μακριά από τη ρουτίνα και την πειθαρχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ακουσα τους πυροβολισμούς σε απόσταση 50-80 μέτρων και είδα το πλήθος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τους μικρότερους δρόμους σε μια προσπάθεια να καλυφθεί.
Η κούρσα της αγωνίας
Ακολούθησα με εντυπωσιακή ταχύτητα, ξεχνώντας ότι είχα μαζί μου ένα σακίδιο με έγγραφα και χριστουγεννιάτικα ψώνια που ζύγιζαν πάνω από πέντε κιλά. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης με έκανε να τρέχω πιο γρήγορα από ανθρώπους που μπορεί να είχαν και τη μισή μου ηλικία. Ηταν μια διαδρομή 300-400 μέτρων γεμάτη αγωνία, γιατί ο τρομοκράτης διέσχιζε το ιστορικό κέντρο και πυροβολούσε αδιακρίτως εναντίον των επισκεπτών.
Αυτό σήμαινε ότι ο ήχος από τους πυροβολισμούς μάς υποχρέωνε να αλλάζουμε κάθε τόσο κατεύθυνση, με βάση την εκτίμηση σχετικά με το πού βρίσκεται και το πώς κινείται ο δράστης, ώστε να μη βρεθούμε στο πεδίο βολής του.
Υστερα από μία εντυπωσιακή κούρσα ταχύτητας έφτασα στην περίμετρο του κέντρου της πόλης σε μία γέφυρα με αστυνομική φρουρά και άνδρες υπηρεσίας σεκιούριτι. Την ώρα που έφτανα πέρασαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα δύο αυτοκίνητα της Αστυνομίας γεμάτα ένοπλους αστυνομικούς, άμεση αντίδραση στο τρομοκρατικό χτύπημα.
Είχα δύο επιλογές: Να καταφύγω σε ένα εστιατόριο της περιοχής και στη συνέχεια να αποκλειστώ σε αυτό ή να πάρω το ρίσκο να απομακρυνθώ με τα πόδια και να κατευθυνθώ στην ασφάλεια του ξενοδοχείου μου περπατώντας περισσότερο από 30 λεπτά, εφόσον δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αλλά στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επέλεξα το δεύτερο.
Αλλοι ευρωβουλευτές, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Μίλτος Κύρκος, με τους οποίους είχα ραντεβού για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, βρέθηκαν σε εστιατόριο της περιοχής με κατεβασμένα τα ρολά και για ένα διάστημα χωρίς φωτισμό και άλλα μέτρα προφύλαξης. Την επομένη διάβασα σε τοπικές εφημερίδες και sites ότι ένα από τα θύματα του τρομοκράτη έχασε τη ζωή του γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι δύο-τρεις γέφυρες πιο κάτω. Οπως είπα σε πολιτική εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, η απειλή της τρομοκρατίας είναι στατιστικά ελάχιστη έως ανύπαρκτη, εφόσον είναι βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων πιο πιθανό να χάσεις τη ζωή σου σε αυτοκινητικό δυστύχημα παρά σε τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη και τα αεροπορικά ταξίδια, που θεωρούνται στατιστικά ασφαλέστερα της μετακίνησης με αυτοκίνητο, έχουν μεγαλύτερο στοιχείο ρίσκου σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες.
Εγώ, πάντως, βρέθηκα σε ακτίνα 50-100 μέτρων από την έκρηξη βόμβας στο μετρό των Βρυξελλών το 2016 και από το τρομοκρατικό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το 2018. Οπως τόνισα μιλώντας στο Euronews, στατιστικά η τρομοκρατία είναι περίπου ανύπαρκτη, δημιουργεί όμως ένα τεράστιο ψυχολογικό σοκ, ακόμη και πολιτικές εξελίξεις.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Αυτό φάνηκε αμέσως στο Στρασβούργο, εφόσον η χριστουγεννιάτικη αγορά έκλεισε τα επόμενα 24ωρα, η πόλη έχασε το χριστουγεννιάτικο ρυθμό της και οι κάτοικοι και επισκέπτες περάσαμε από την εορταστική ατμόσφαιρα στο φόβο και στο άγχος με φοβερές συνέπειες για την τοπική οικονομία.
«Τυφλά» χτυπήματα
Ο πρώτος απολογισμός του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι δύο νεκροί, ένας εγκεφαλικά νεκρός και δώδεκα τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή ή και κρίσιμη κατάσταση. Εγκεφαλικά νεκρός είναι ένας Αφγανός που ήλθε στο Στρασβούργο το 2005 για να ξεφύγει από τις πολεμικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν και να ξεκινήσει μία νέα ζωή. Εφτιαξε οικογένεια, πρόκοψε, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Τελικά, έχασε τη ζωή του χτυπημένος από τον τρομοκράτη και ενώ τελείωνε την εργασία του σε γκαράζ της περιοχής.
Η ισλαμική τρομοκρατία είναι «τυφλή», στηρίζεται στην απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και στη δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού ψυχολογικού σοκ.
Ανησυχητικό προφίλ
Ο τρομοκράτης του Στρασβούργου, ο οποίος εξουδετερώθηκε την Πέμπτη από τις αρχές ασφαλείας, είχε το «προφίλ» των τρομοκρατών της Γαλλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηταν νέος, 29 ετών. Είχε εντυπωσιακό ποινικό μητρώο, εφόσον είχε καταδικαστεί 27 φορές, κυρίως για ληστείες. Μπαινόβγαινε στις φυλακές από 14 ετών, σε Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία.
Ριζοσπαστικοποιήθηκε στις γαλλικές φυλακές και τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε μπει στη λίστα των 27.000 ατόμων -εκ των οποίων οι 10.000 ισλαμιστές- που θεωρούνται κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια στη Γαλλία και παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η οικογένειά του κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική -Αλγερία- όπως οι οικογένειες σχεδόν όλων των τρομοκρατών που χτύπησαν στη Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτό σημαίνει ότι η απειλή είναι εσωτερική και δεν έχει σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Οφείλεται στην αποτυχία κοινωνικής και σε ορισμένες περιπτώσεις επαγγελματικής ενσωμάτωσης μουσουλμάνων της Γαλλίας και του Βελγίου, οι οποίοι είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς αυτών των χωρών.
Εάν δεν απαντηθεί η πρόκληση του επιθετικού Ισλάμ, εάν δεν βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας των φυλακών, εάν δεν βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις περιοχές όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο και εάν δεν ενσωματωθεί με επιτυχία, κοινωνικά και επαγγελματικά, η μουσουλμανική μειονότητα, θα έχουμε κι άλλες θεαματικές τρομοκρατικές ενέργειες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και το Βέλγιο, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ενσωμάτωσης.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]