Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Το μείζον: Η Κύπρος έγλειψε τις πληγές της σε λίγα χρόνια από την τουρκική επέλαση και κατοχή ενός σημαντικού τμήματος του νησιού. Οι με εθνική συνείδηση και αλληλεγγύη συνεργάστηκαν, ώστε η τρωθείσα δεινώς Κύπρος να σταθεί στα πόδια της. Βοήθησε η Ελλάδα – και πώς να μη βοηθούσε… Η σημαντικότερη συνεισφορά της ήταν η -επί Σημίτη- είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, το κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος της Κύπρου ατενίζει το μέλλον του με αισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων που επέφερε η τουρκική κατοχή, μετά την «ελληνική πρόκληση».
Ωστόσο, η Κύπρος δεν επένδυσε μόνον σε παροχή υπηρεσιών, τουρισμό, ναυτιλία, χρηματοικονομικά, κατασκευές. Επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην εκπαίδευση. Θυμάστε που τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν γεμάτα από Κύπριους φοιτητές; Σήμερα τα πανεπιστήμια της Κύπρου είναι γεμάτα από Ελληνες φοιτητές και όχι μόνο. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αυστηρά προσηλωμένη στο επιστημονικό, ερευνητικό και παιδευτικό της έργο. Κανείς δεν θα διανοηθεί κατάληψη, προπηλακισμό καθηγητών, καταστροφή υποδομών. Δεν υπάρχει εμπόριο ουσιών στα campus. Η παράδοση στα ανώτατα κυπριακά ιδρύματα είναι… βρετανική.
Πώς συνειρμικά ήρθαν αυτά στο νου μου; Είδα ένα καταπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει τη νεόδμητη Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου: Ενα αριστούργημα του πολυβραβευμένου, διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel, που δημιουργεί, παίζοντας με το φως, τους διάτρητους και ανοικτούς χώρους. Ο Jean Nouvel, ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Αρχιτεκτόνων και του κινήματος Mars 1976, πολέμησε την ομοιομορφία στα κρατικά κτίρια. «Δεν ήθελε να χτίζονται με τον ίδιο τρόπο τα πανεπιστήμια, οι πόλεις, οι βιβλιοθήκες».
Η Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου», που μόλις εγκαινιάστηκε, αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αρχιτεκτονική. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο στη βιβλιοθηκονομία. Εγινε πραγματικότητα με τη γενναία χορηγία της οικογένειας Ιωάννου: Η Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» ανεγέρθηκε με δωρεά ύψους €8.000.000 της αείμνηστης Ελλης Ιωάννου, εις μνήμην του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου. Ηταν η τελευταία θέληση της αρχόντισσας Ελλης Ιωάννου που εκτέλεσαν με σεβασμό και πολλή αγάπη τα παιδιά της, Σύλβια και Δάκης, με έναν τρόπο σεμνό και βαθιά πατριωτικό. Ηρθε, άλλωστε, να προστεθεί σε μια σειρά κοινωφελών ιδρυμάτων-ανθρωπιστικών σπουδών και φιλανθρωπίας, με τα οποία η οικογένεια Ιωάννου προσφέρει υπηρεσίες ανιδιοτελώς στους Κυπρίους.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι οι φύλακες της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου». Γιατί διδάσκονται, από νήπια, να σέβονται τη γνώση, το χώρο της, τους θεράποντές της… (οι συγκρίσεις πονούν…).
* Euripides Fabulae: Vol. II (Sup., El., Her., Tro., Iph.Tau., Ion). Oxford classical texts, στ. 83-191.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]