Τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασαν ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Απ. Βεζυρόπουλος αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη φορομπηχτική πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία, μαζί με τις περικοπές συντάξεων, ανέβασε τον συνολικό λογαριασμό των νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ από το 2015.
Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τη μετάταξη ακόμα και των τροφίμων στο 24% και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μέχρι την επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί, την μπίρα και τον καφέ, είναι φανερή η στόχευση να πληγούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα προστάτευε.
Αλλά και με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, που επιβλήθηκε μάλιστα δύο φορές, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος απειλούσε με παραίτηση, από 9.500 που το παρέλαβε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., στις 5.600 από την 1η – 1- 2020, μέχρι την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η συρρίκνωση των εισοδημάτων είναι δραματική.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ακόμα και η υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε με ιδιαίτερη άνεση σε αύξηση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για κατάργηση των μνημονίων μεταφράστηκαν σε ένα νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, βαρύτερο από τα προηγούμενα.
Με αυτό το μίγμα οικονομικής πολιτικής των υπέρογκων φόρων, σε συνδυασμό με τις απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, την αύξηση των δαπανών για κομματικούς διορισμούς και συντήρηση του σπάταλου πελατειακού κράτους, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τα θηριώδη πλεονάσματα και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που το έχει ήδη πάρει στο πολλαπλάσιο από τις τσέπες αυτών στους οποίους μοιράζει σήμερα ψίχουλα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]