Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πριν από μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε σε Μακεδόνες του εξωτερικού, ενώ έκανε και αναφορά ακόμα και για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. Το δεύτερο δεν μαζεύεται εύκολα γιατί άπαξ και αναγνωριστεί, προφανώς θα διέπεται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει και για άλλες γλώσσες, αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος. Π.χ. η τουρκική, η οποία διδάσκεται χωρίς κανένα περιορισμό. Ο περιορισμός του καθεστώτος αυτού θα είναι δύσκολος ακόμα και αν συμπεριληφθεί στην πολύπλοκη «συμφωνία της συμφωνίας» που θα ακολουθήσει, με όλες τις λεπτομέρειες για το εμπορικό σήμα των προϊόντων ή τα βιβλία της Ιστορίας.
Εξίσου σημαντικό είναι και ο τρόπος αναφοράς στους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στο εξωτερικό. Οι «Μακεδόνες του εξωτερικού» του Ζάεφ θα μετονομαστούν σε «αποδήμους του εξωτερικού», όπως μεταδίδουν Μέσα της χώρας, θέλοντας να δείξουν την αναδίπλωση των Σκοπίων μετά τις αντιδράσεις. Βέβαια ο όρος αυτός υπήρχε ούτως ή άλλως, αφού οι αναφορές θα έπρεπε να ήταν αντίστοιχες με το ελληνικό Σύνταγμα. Το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος όμως αναφέρεται στον Απόδημο Ελληνισμό, όπου υπάρχει επίσης σαφής αναφορά ότι το κράτος μεριμνά, μεταξύ άλλω,ν και για την «παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργόζονται έξω από την επικράτεια». Αρα η αντίστοιχη αναφορά θα είναι για τον «Απόδημο Μακεδονισμό» και τους «Μακεδόνες που ζουν έξω από την επικράτεια»;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να απαντηθούν, αλλά λίγος ο χρόνος που διαθέτουμε. Τον Ιανουάριο, το αργότερο τον Φεβρουάριο, η συμφωνία θα έρθει στο δικό μας γήπεδο. Οι βουλευτές θα αποφασίσουν κατά συνείδηση αν θα την ψηφίσουν ή όχι. Οπως γίνεται πάντα σε όλες τις κρίσιμες παρτίδες, οι παίχτες προσπαθούν να μαντέψουν πού βρίσκονται οι μπαλαντέρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπαλαντέρ είναι το Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Οπως όλα δείχνουν η Σεβαστουπόλεως το ξανασκέφτεται, ζητώντας συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι δεν θα τεθούν μειονοτικά ζητήματα και δεσμεύσεις ότι η γλώσσα της ΠΓΔΜ θα δηλώνεται ξεκάθαρα ως ανήκουσα στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ηδη, αρκετοί βουλευτές του Ποταμιού έχουν πάρει θέση. Εχει όμως ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση του κόμματος συνολικά, η οποία θα είναι καταλυτική για την επόμενη μέρα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]