Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ασφαλώς, αφού στην πραγματικότητα οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα που επέλεξε να ανοίξει περισσότερο έμπλεξαν τα δεδομένα παρά τα ξεκαθάρισαν. Παρόμοιο τοπίο διαγράφεται και στο Εκκλησιαστικό, το οποίο, παρά τη διάθεση συνεννόησης που υπάρχει από τον Αρχιεπίσκοπο, παραμένει ένα από τα πιο πολύπλοκα, νομικά και εκκλησιαστικά θέματα που απασχολούν τον τόπο εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια.
Τι ανακοινώθηκε λοιπόν χθες; Ενας οδικός χάρτης προς τη λύση, που περνά μέσα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Εναν φορέα που υπήρχε ήδη από το 2013, μόνο που αντί για τη λέξη Ταμείο είχε την λέξη Εταιρία. Οπως υπήρχε πάντα και η βούληση της Εκκλησίας για επίλυση του θέματος μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας της, ώστε να απελευθερωθούν οικονομικές δυνάμεις που θα κατευθυνθούν στο φιλανθρωπικό της έργο. Καινούργιο στοιχείο -αν θα γίνει τελικά- είναι το εργασιακό καθεστώς των ιερέων, τους οποίους η κυβέρνηση «θυσιάζει» για να απελευθερώσει 10.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, τις οποίες φυσικά και θα «πουλήσει» ως ελπίδα για διορισμούς ημετέρων σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οσο για την πρόταση να πληρώνει το κράτος τη μισθοδοσία του Κλήρου, κρατήστε δύο σημεία: Πρώτον, ότι χρησιμοποιήθηκε η λέξη «επιδότηση», κάτι που ισχύει και στο γερμανικό μοντέλο, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε στο ελληνικό μοντέλο οι επιδοτήσεις έρχονται, παρέρχονται και ανατρέπονται με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεύτερον, ότι αν προχωρήσει η αξιοποίηση των δεσμευμένων σήμερα ακινήτων της Εκκλησίας, το 50% των εσόδων θα πηγαίνει στο κράτος. Από εκεί λοιπόν θα μπορούσε να καλύπτεται η «επιδότηση» της μισθοδοσίας χωρίς ουσιαστικό κόστος για τον Προϋπολογισμό.
Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να διευθετηθούν. Οπως η σύμφωνη γνώμη των 83 μητροπολιτών της Ιεραρχίας, η προσεκτική διερεύνηση του σκέλους που αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τα δεδομένα του Κτηματολογίου και φυσικά η παράμετρος των υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τις διεκδικήσεις μητροπόλεων από δήμους, όπως π.χ. της Μητρόπολης Λαμίας για εκτάσεις σε Περιστέρι και Πετρούπολη; Θα τακτοποιηθούν «με ένα νόμο και ένα άρθρο»;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]