Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Οι «σύντροφοι» της κυβέρνησης έχουν άλλα πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν. Στην ατζέντα τους κυριαρχεί η ΕΡΤ που έχει γίνει «Παππική» και όχι «Φιλική». Η μούχλα στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει την ίδια υγρασία με το σπίτι του Αδωνη Γεωργιάδη. Οι διώξεις για να στηθεί Προκαταρκτική Επιτροπή κατά πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Οι 9 ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την αλλαγή του Συντάγματος.
Η ατζέντα των πολιτών ωστόσο βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική οπτική. Προχθές πλήρωσαν τη δόση του ΕΝΦΙΑ και έπονται οι υπόλοιπες οφειλές του φόρου εισοδήματος, για όσους ακόμη μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του Δημοσίου. Οι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι για κάθε 100 ευρώ αυξημένου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν σε εφορία και Ταμεία τα 80. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης και η ρευστότητα είναι είδος εν ανεπαρκεία.
Η κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι ιδιωτικές δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών. Δυνατότητα για αποταμίευση δεν έχει ούτε το 10% των νοικοκυριών, διάθεση για επενδύσεις δεν εκδηλώνουν ξένοι ή εγχώριοι όμιλοι που βλέπουν το Χρηματιστήριο να καταρρέει, την Ελλάδα να μένει εκτός αγορών και το κλίμα να επιδεινώνεται από εταιρικά σκάνδαλα και ανυπαρξία εποπτικού ελέγχου.
Ολοι περιμένουν τις εκλογές, μόνο που η ακινησία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα δεν σημαίνει και σταθερότητα. Η Ελλάδα υποχωρεί, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης, οι αγορές ύστερα από μια περίοδο παχειών αγελάδων έχουν γίνει «νευρικές» και απρόθυμες να αναλάβουν υψηλά ρίσκα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο χρόνο που έχει στην εξουσία. Ονειρεύεται κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσει τον σκόπελο του Μαΐου, όταν ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να στήσει εθνικές κάλπες, υπό το βάρος των αδιεξόδων στην οικονομία και των διαφωνιών του με τον συγκυβερνήτη του για τις Πρέσπες.
Σε αυτούς τους έξι μήνες έως την προκήρυξη των εκλογών η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το Μαξίμου θα μοιράζει χρήμα ανεβάζοντας το λογαριασμό για την επόμενη κυβέρνηση και θα σπέρνει μίσος για να γεμίζει τα «πεζοδρόμια» με διαδηλωτές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Η κανονικότητα που υποσχόταν ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Η κυβερνητική παράλυση μέχρι τις κάλπες δημιουργεί νέους κινδύνους και θυμίζει σκηνικό Αργεντινής με υποτροπή της κρίσης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η δύναμη μιας σημαίας
«Οταν μπήκα στο στάδιο είδα λίγες ελληνικές σημαίες, αργότερα ήταν χιλιάδες οι Ελληνες που ήρθαν να με δουν. Ο προπονητής μου είπε να αγωνιστώ για όλους αυτούς, ένιωθα συγκίνηση και υπερηφάνεια». Και ύστερα ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Κάπως έτσι περιέγραψε τις στιγμές πριν από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ο Λευτέρης Πετρούνιας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.
Η σημαία έχει τεράστια δύναμη κι ας την απαξιώνουν οι διάφοροι εθνομηδενιστές, που προσπαθούν να συνδέσουν τη γαλανόλευκη με τα ακραία στοιχεία που την καπηλεύονται. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έδειξε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει εθνική συνείδηση και σεβασμός στη σημαία. Μακάρι όμως αυτό να μην το θυμόμαστε μόνο σε αθλητικά γεγονότα αλλά να αποτελεί πρότυπο για κάθε στιγμή μας. Η γαλανόλευκη αποτελεί οδηγό για όλους μας και δεν μπορεί κανείς να υπερνικήσει τα συναισθήματα που προκαλεί.
Η αλαζονεία περισσεύει
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος νομίζει ότι με το αλαζονικό του ύφος κερδίζει τις εντυπώσεις. Κάνει μεγάλο λάθος, και αυτό δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς αλλά και αρκετοί σύντροφοί του, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν ότι η αλαζονεία που εκπέμπει ο νεόκοπος πολιτικός είναι απωθητική για τον μέσο πολίτη.
Προχθές σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τζανακόπουλος παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον «πρόεδρο του Εδεσσαϊκού» για την ασαφή, όπως τη χαρακτήρισε, θέση της Ν.Δ. στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος ενώ συμπέρανε ότι μάλλον αυτό πηγάζει από την άρνηση της Ν.Δ. να τροποποιήσει τη διάταξη περί ευθύνης υπουργών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεχνά ότι ο κ. Μητσοτάκης με άλλους 9 βουλευτές είχε προτείνει την αλλαγή του σχετικού άρθρου στην προηγούμενη διαδικασία αναθεώρησης. Οσο για τα «αστεία» του δεν βγάζουν πια γέλιο, μόνο θλίψη.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]