Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τα συνηθισμένα μικροκομματικά τερτίπια του Μαξίμου, που ζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση, αφού πρώτα την καταγγέλλει και την κατασυκοφαντεί.
Oμως θεωρούμε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που θα εισηγηθούν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, είναι και η πλέον ορθή. Και τούτο γιατί με τον τρόπο αυτό θα τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα έχει αποφασιστικό ρόλο για την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών.
Ουσιαστικά δηλαδή οι θέσεις των κομμάτων για το Σύνταγμα μπορούν να αποτελέσουν ένα κριτήριο και για την ψήφο των πολιτών. Για παράδειγμα, όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη περί ευθύνης υπουργών.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Επομένως το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αναθεωρηθεί χωρίς προβλήματα.
Υπάρχει όμως επίσης για παράδειγμα και το θέμα της δημιουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου είχε αποσύρει το κόμμα του από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αποφύγει να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το άρθρο 16, αν και ο ίδιος το υποστήριζε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει για χρόνια τη δυνατότητα που θα είχε να μετατραπεί σε πόλο έλξης φοιτητών από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να γίνει το ίδιο και τώρα. Για αυτό ας κριθεί αναθεωρητέο το σύνολο των διατάξεων του Συντάγματος που θα προταθούν και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε οι πολίτες να δώσουν την ευκαιρία στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε όλες τις συνταγματικές αλλαγές που χρειάζονται σήμερα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]