Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι θα έρθει δεύτερος στις εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την «ιδιωτικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Με στόχο να μην αμφισβητηθεί μετά από εκλογική ήττα και να παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα και στην περίπτωση μεγάλης ήττας. Ενας στόχος που προϋποθέτει την εξουδετέρωση όλων των πιθανών εσωκομματικών αντιπάλων του.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό τι ακριβώς συνέβη στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ενώ η λίστα των 21 μελών της Π.Γ. ήταν προσυμφωνημένη, προκειμένου να αποφευχθούν οι «σφαγές» ακόμα και κορυφαίων υπουργών, η μόνη… ψηφοφορία που είχε νόημα ήταν αν εγκρίνεται ή όχι η προσυμφωνημένη λίστα. Ομως, αντί αυτής της ψηφοφορίας που είχε νόημα, με πρωταγωνιστές τον Ν. Παππά και τον «μηχανισμό του Μαξίμου», έγινε μια… άλλη ψηφοφορία. Η οποία το μόνο νόημα που είχε ήταν να αποδείξει «ποιος είναι το αφεντικό» στο κόμμα. Χωρίς να επηρεάζει σε τίποτα τη σύνθεση του καθοδηγητικού οργάνου, έγινε ψηφοφορία προκειμένου να μετρηθούν οι σταυροί καθενός από τα δεδομένα 21 μέλη!
ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ τη σχετική πλειοψηφία οι «προεδρικοί», σε συμμαχία με την «ομάδα Παπαδημούλη», έβγαλαν πρώτο το πρώην δεξί χέρι του Α. Τσοχατζόπουλου Α. Κοτσακά -… «παράπλευρη απώλεια» και «αυτοκάρφωμα», λένε οι κακεντρεχείς-, βγήκε τρίτος ο Ν. Παππάς και καταποντίστηκαν ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως οι Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος και Ν. Φίλης, οι οποίοι δεν συμφωνούν ούτε με την πολιτική ούτε με τη συμπεριφορά του Μ. Μαξίμου. Ο μόνος από την προεδρική ομάδα που «τσαλακώθηκε» ήταν ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος βγήκε από τους τελευταίους. Αλλά αυτό -όπως λένε οι πληροφορίες- οφείλεται στην αντιπάθεια που έχει προκαλέσει ακόμα και μεταξύ των συντρόφων του, λόγω της αλαζονικής και υπερφίαλης συμπεριφοράς του.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ που ήθελαν να περάσουν ο Α. Τσίπρας και η «ομάδα του Μαξίμου» πέρασε: Το «αφεντικό» στο κόμμα είναι ο Α. Τσίπρας και «ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στον Α. Τσίπρα». Για τους γνωρίζοντες τον τρόπο της εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το γεγονός αποτελεί την επιτομή της «επιβολής» και της απόλυτης κυριαρχίας του «ηγέτη». Οσοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν εν δυνάμει «δελφίνοι» του Α. Τσίπρα «τσαλακώθηκαν» αγρίως, προκειμένου να πάρουν το «μήνυμα».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ όμως έχει κι άλλα «κεφάλαια». Το γεγονός ότι ουσιαστικά αφαιρέθηκαν από τον Γ. Δραγασάκη όλες οι αρμοδιότητές του -τελευταίο παράδειγμα η αφαίρεση της εποπτείας των τραπεζών και η ανάθεσή της στον έμπιστο του πρωθυπουργού Αλ. Φλαμπουράρη- εντάσσεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του «Νέστορα του κόμματος». Ο Γ. Δραγασάκης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, «θα μπορούσε να είναι μια μεταβατική λύση στην ενδεχόμενη διαδοχή του Α. Τσίπρα». Ο επόμενος «επικίνδυνος» ήταν ο Ε. Τσακαλώτος. Ο οποίος έχει καταφέρει να διατηρήσει τη «σφραγίδα του αριστερού», παρά την αξιοθαύμαστη μνημονιακή συνέπειά του. Γεγονός που του έχει εξασφαλίσει ερείσματα και αποδοχή σε κύκλους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο Ε. Τσακαλώτος ήταν ένα από τα θύματα της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας κατά την εκλογή των μελών της Π.Γ. με αποτέλεσμα να εκλεγεί μόλις 9ος μετά τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον… Ν. Σκορίνη. Τα «πάθη» του υπουργού Οικονομικών, όμως, δεν τέλειωσαν μ’ αυτό το «μάθημα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ε. Τσακαλώτος δέχεται ήδη κριτική από το Μ. Μαξίμου ότι δεν υποστηρίζει με το απαιτούμενο πάθος τη μη περικοπή των συντάξεων. Καλλιεργείται έτσι το έδαφος, ώστε, αν τελικά περικοπούν οι συντάξεις, να το χρεωθεί ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο Α. Τσίπρας και η «προεδρική φρουρά»…
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ήταν και η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε και σε δύο ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εξελέγη μόλις 12ος, ενώ ο Ν. Φίλης, που αποτέλεσε «προσωπικό αντίπαλο» του Ν. Παππά, εξελέγη 13ος. Στο προηγούμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί δεύτερος από ένα πολύ πιο ευρύ εκλεκτορικό σώμα. Μετά τους «53» και όσους συντάσσονται με την κριτική τους σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και την ασκούμενη πολιτική, ήρθε η σειρά και του Ν. Κοτζιά. Ο οποίος, ως «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε τη «γνήσια αριστερή συνείδηση» του κόμματος και είχε αρχίσει να αποκτά ερείσματα στο κόμμα, με το οποίο συνεργάζεται ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω». Κάποιοι τον συμπεριελάμβαναν στους πιθανούς διαδόχους του Α. Τσίπρα, όταν και αν άνοιγε θέμα διαδοχής. Εξ ου και το εν ψυχρώ «κλάδεμα» που υπέστη. Η Ρ. Δούρου η οποία «έπαιξε» για ένα διάστημα «ρόλο δελφίνου»… φρόντισε από μόνη της με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι να τεθεί εκτός κάδρου διαδοχής. Και ως «ακίνδυνη» εξελέγη με άνεση 5η…
ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ο Α. Τσίπρας και η «αυλή» του σπεύδουν να «μαγειρέψουν πριν πεινάσουν», εξουδετερώνοντας όσο μπορούν όσους θα μπορούσαν να αποτελέσουν «αντίπαλό» του, ιδιαίτερα μετά από μια ενδεχόμενη οδυνηρή εκλογική ήττα. Αυτή η τακτική, όμως, δεν είναι βέβαιο ποιες συσπειρώσεις ή αντισυσπειρώσεις μπορεί να προκαλέσει. Είναι βέβαιο, όμως, ότι συνιστά ομολογία πως το Μ. Μαξίμου αναμένει την ήττα και προσπαθεί να τη διαχειριστεί από τώρα.
«ΣΤΟ ΚΕΛΙ 516»…
Δεν ξέρω αν αυτό θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Μια «συλλογικότητα» καταλαμβάνει μια αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής, οι καθηγητές αποφασίζουν ανακατάληψη της αίθουσας, η «συλλογικότητα» αντεπιτίθεται και ανακαταλαμβάνει την αίθουσα και… η Πρυτανεία αποφασίζει να… κλείσει τη Σχολή για μία μέρα! Η ευθυνόφοβη και συνένοχη στον διασυρμό της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου πρυτανική αρχή, αντί να διώξει με τις νόμιμες διαδικασίες τον Ρουβίκωνα, έκλεισε το Πανεπιστήμιο! Αλήθεια, ποιες «ιδέες» διακινήθηκαν χθες «ελεύθερα» στην κλειστή Φιλοσοφική Σχολή; Τι ακριβώς «διαφύλαξαν» και από ποιους οι δειλές πρυτανικές αρχές; Γιατί δεν ενεργοποίησαν τις διαδικασίες του νόμου; «Για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να διαφυλαχθεί η ηρεμία», θα πουν.
Σοβαρά; Ας φροντίσουν να μάθουν τι συμπεράσματα έβγαλε ο Ρουβίκωνας απ’ αυτή την εξ εφόδου κατάληψη της αίθουσας 516. Αποθαρρύνθηκε από το «ισαποστακικό» κλείσιμο της Σχολής ή διαπίστωσε ότι υπάρχει έδαφος και ανοχή για την αυθαιρεσία του; Κι ας αναρωτηθούν: Με ποιο δικαίωμα στέρησαν από τους χιλιάδες φοιτητές και τους δεκάδες καθηγητές τη Σχολή τους έστω για μία μέρα και χάριν 50 μπαχαλάκηδων; Με ποιο δικαίωμα τελικά έκλεισαν στο «κελί 516» -έστω για μία μέρα- την ελευθερία των πολλών, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα;
ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Ο Παρασκευόπουλος κοιμάται άραγε ήσυχος τα βράδια;
2. ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η «ΟΜΑΔΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ;
3. Αληθεύει ότι εδώ και καιρό ούτε ο Δραγασάκης ούτε ο Κοτζιάς έλεγαν καλημέρα στον Καρτερό;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου