Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να μας προβληματίζει για τρεις βασικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που οι μεγάλοι παίκτες της οικονομίας είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν, τώρα το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρώπη, οι σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε. δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πάντα απρόβλεπτος στις κινήσεις του ανοιγοκλείνοντας μέτωπα σε εβδομαδιαία βάση.
Το 2008 υπήρξε συντονισμένη δράση με τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ, Βρετανία, ευρωζώνη και Αυστραλία να ρίχνουν χρήμα στην αγορά μειώνοντας επιτόκια και αγοράζοντας ομόλογα. Τώρα η πορεία είναι αντίστροφη με αυξήσεις επιτοκίων και περιορισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο δεύτερος λόγος που προκαλεί ανησυχία για την εθνική μας οικονομία είναι ότι παραμένουμε εκτός αγορών. Οσο διατηρείται το κλίμα της αναταραχής στις αγορές τόσο πιο επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές που στρέφονται σε σίγουρα καταφύγια και δεν επιζητούν ρίσκο αγοράζοντας ελληνικούς τίτλους. Η κυβέρνηση μπορεί να θριαμβολογεί για το «τέλος των Μνημονίων» αλλά το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι η λήξη της χρηματοδότησης από τους δανειστές. Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μόνη της τις προσεχείς της ανάγκες αλλά με το επιτόκιο των ομολόγων πάνω από το 4,5% η πρόσβαση δεν είναι εφικτή. Και αυτό δημιουργεί κινδύνους.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι πάντα σε περιόδους χρηματιστηριακής αστάθειας οι αγορές ψάχνουν τον αδύναμο κρίκο. Το 2010, με τις άφρονες κινήσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ και όλη η παγκόσμια κρίση έπεσε στο κεφάλι μας. Αναλογιστείτε για πόσους μήνες βασικό θέμα σε όλα τα δίκτυα του κόσμου ήταν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 2015 όταν με την διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη, το CNN είχε φτιάξει μέχρι και ρολόι αντίστροφης μέτρησης για τη χρεοκοπία μας, λόγω μη αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ. Για αυτό πρέπει να αποφύγουμε πλήρως την επανάληψη μίας τέτοιας κατάστασης. Οι αγορές διψούν για θύματα, δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα εκτόνωσης των χρηματιστηριακών πιέσεων.
Οσο βέβαια η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα διάλυσης με τους δύο συγκυβερνήτες να διαφωνούν δημοσίως και τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να διαπληκτίζονται σε μέσα ενημέρωσης και Βουλή, οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνονται και το πολιτικό ρίσκο ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού.
Το παγόβουνο των αγορών είναι μπροστά μας, όποιος δεν το αντιλαμβάνεται για να στρίψει εγκαίρως το τιμόνι, δεν κάνει για κυβερνήτης…
Εάν η ΝΔ ανακοίνωνε νέες αμερικανικές βάσεις
Η καρέκλα της εξουσίας μπορεί να αλλοιώνει χαρακτήρες και συνειδήσεις αλλά αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν το έχουμε συναντήσει ξανά. Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει άλλες τρεις αμερικανικές βάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη και οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μιλούσαν για τις «βάσεις του θανάτου», λένε κάτι ακατάληπτα. Εάν η ανακοίνωση για τις βάσεις είχε γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας και οι λοιποί σύντροφοι (μάλλον μαζί τους και ο κ. Καμμένος) θα διαδήλωναν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και θα καλούσαν σε επαγρύπνηση το λαό. Τώρα, το Μαξίμου δεν είπε ούτε κουβέντα και οι βουλευτές απλώς εκφράζουν τη αντίθεσή τους, χωρίς αγωνιστικές κορόνες. Οι προτεραιότητες της Αριστεράς έχουν αλλάξει και δεν αποκλείεται στις 17 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει σε «event» την πορεία προς την πρεσβεία…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]