Ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες διαφόρων κλάδων δεν έπαψαν ποτέ να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, την ώρα που οι ηγεσίες τους δαιμονοποιούσαν τον Πούτιν και κατάγγελλαν τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία. Δεν μιλάμε μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που ερχόταν στην Ευρώπη καμουφλαρισμένο διά θαλάσσης και σε υψηλότερο κόστος. Το ουκρανικό ινστιτούτο μέτρησε 2.245 δυτικές εταιρίες (εκ των οποίων το 1/3 πολυεθνικές), που συνέχισαν μετά το 2022 να δραστηριοποιούνται εντός των ρωσικών συνόρων. Μάλιστα, τον Ιανουάριο σε αυτές προστέθηκαν άλλες 7.
Από το ξεκίνημα του πολέμου μόνο 500 δυτικές επιχειρήσεις διέκοψαν εντελώς τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Αλλες 1.360 τις περιόρισαν, ενώ για τις περισσότερες δεν άλλαξε τίποτα, κάτι που σημαίνει εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων από φόρους στα ρωσικά ταμεία. Βάσει του πολεμικού διαχωρισμού που έκανε το Κρεμλίνο σε χώρες «φιλικές» και «εχθρικές», οι αμερικανικές, βρετανικές και οι επιχειρήσεις των 27 μπορούσαν να επαναπατρίσουν μόνο το 50% των κερδών τους. Αντιθέτως, στις κινεζικές, ινδικές και τουρκικές επιτράπηκε να τα κρατήσουν όλα, αν και στην πράξη παρακινήθηκαν να επανεπενδύσουν μέρος τους στη Ρωσία.
Τελικά, όπως υπογραμμίζει το ουκρανικό ινστιτούτο, το 2022-23 η Μόσχα εισέπραξε σε φόρους από ξένες επιχειρήσεις 41,6 δισ. δολάρια, ισοδύναμα με το ένα τρίτο των ρωσικών αμυντικών δαπανών του 2025! Για την ιστορία, οι κύριοι αιμοδότες (προς αμοιβαίο όφελος) της ρωσικής οικονομίας ήταν οι Mars, Novartis, Sanofi, Nestle, Procter & Gamble, Coca-Cola, Pepsi, Philip Morris, Metro, L’ Oreal, AstraZeneca και τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen.