Η κυβέρνηση, ως συνήθως, δεν θέλει να αντιμετωπίσει κατάματα τα προβλήματα και απαντά με το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά, την προπαγάνδα: Φταίει η Νέα Δημοκρατία, φταίνε οι κερδοσκόποι, φταίει ο Στουρνάρας, φταίνε όλοι, εκτός από την ίδια.
Ομως αν δει κανείς το προσχέδιο κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, παρά την ωραιοποίηση που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αντικρίσει την πραγματικότητα, που αποτυπώνεται και στους αριθμούς.
Η Ελλάδα είναι μια επενδυτική έρημος. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα επιτόκια των ομολόγων που ανέβηκαν χθες στο 4.65%, αλλά και από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου για τις επενδύσεις, όπου καταγράφεται μείωση 5% αντί για προβλεπόμενη αύξηση 11%.
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους γιατί η οικονομία της είναι αθωράκιστη και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Μπορεί να υπάρχει το «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ, αλλά όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού για το Δημόσιο τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η προσπάθεια των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Και είναι σαφές ότι χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία. Ο κ. Τσίπρας το διέλυσε το 2015 με τα capital controls, το αποτελείωσε με τους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και τώρα καμία ουσιαστική μετάγγιση κεφαλαίων δεν μπορεί να γίνει, ούτε από επενδύσεις ούτε από νέα κεφάλαια.
Οσο παραμένει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τόσο θα μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για την επόμενη ημέρα. Ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει την ανοχή και την υποστήριξη των Ευρωπαίων, γιατί έχει πετύχει μόνο σε ένα σημείο. Να προσφέρει στους δανειστές θηριώδη πλεονάσματα 3,5% -4 % σε μια χώρα που βρίσκεται σε συνθήκες ύφεσης ή καχεκτικής ανάπτυξης.
Σε όλα τα άλλα έχει αποτύχει και μάλιστα παταγωδώς. Και αυτό θα φανεί περισσότερο όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]