Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις συμπαράστασης του προέδρου του ΣYΡΙΖΑ στα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», που, όπως έλεγε, η επανάσταση από τα διόδια έπρεπε να επεκταθεί σε όλη την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας για να πετύχει την πολιτική του ανέλιξη μέχρι το Μαξίμου επένδυσε στο πιο δημαγωγικό και διαλυτικό στοιχείο της οικονομίας: τη δυνατότητα αθέτησης πληρωμών και μάλιστα με κυβερνητική κάλυψη. Και τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού.
Οι πλειστηριασμοί, που, σημειωτέον, επί Σαμαροβενιζέλων δεν γίνονταν, αποτελούν πλέον τη συνήθεια της Τετάρτης. Το ιδιωτικό χρέος, πολιτών και επιχειρήσεων, προσεγγίζει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, τα κόκκινα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 45% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, οι μετοχές των συστημικών πιστωτικών οργανισμών έχουν χάσει το 98% της αξίας τους από το 2015, η οικονομία παραπαίει καθώς δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.
Τη «σεισάχθεια» την πληρώνουν ακριβά αυτοί που, υποτίθεται, θα ευνοούνταν από την εφαρμογή της. Οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι οποίοι χρηματοδότησαν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα και μάλιστα πριμοδοτώντας τα ξένα funds, ενώ επιβαρύνθηκαν με νέο Μνημόνιο, και έπεται συνέχεια.
Το Μαξίμου εξετάζει τη δημιουργία ενός ειδικού «οχήματος» στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και η διαχείρισή τους θα γίνεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή πάλι κρατικό χρήμα, το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση εν ονόματι της καθαρής εξόδου δεν κράτησε τα κεφάλαια του ESM που προορίζονταν για τις τράπεζες, αλλά τα έβαλε όλα στον «κουμπαρά» για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Για το λόγο αυτόν άλλωστε η διοίκηση του ESM διέψευσε τα δημοσιεύματα για πιθανή συμμετοχή του στα χρηματοδοτικά σχήματα που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ακόμη ένα αδιέξοδο που έχει την πηγή του στη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Τώρα οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εντατικοποιήσουν τους πλειστηριασμούς και να ασκήσουν επιθετικότερη πολιτική έναντι των δανειοληπτών προκειμένου να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα καταιγίδα, με το Δημόσιο εκτός αγορών, τις τράπεζες να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και την πραγματική οικονομία να έχει λυγίσει από τη φορολογία.
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Η δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για το θέμα της ΕΡΤ έχει πάρει τη μορφή ενδοκυβερνητικού εμφυλίου. Ο κ. Παππάς απάντησε επιθετικά στις καταγγελίες Φίλη για παραδιοίκηση στην ΕΡΤ ταυτίζοντας το σύντροφό του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον παλαιό διευθυντή της «Αυγής», ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι ο Παππάς στρουθοκαμηλίζει για την κατάσταση στην ΕΡΤ, ενώ τον κατηγόρησε ότι συνδέθηκε με τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με τις οποίες η κριτική συντρόφων είναι δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου. Γενικώς είναι μία ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του φροντίζουν να τη διαφημίζουν.
Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Καμία απάντηση δεν υπήρξε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σχετικά με κακοδιαχείριση στους πόρους για το μεταναστευτικό. Μάλιστα, όπως σημείωσε εύστοχα σε επιστολή του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, «μετά τις καταγγελίες για αδιαφάνεια ο διευθυντής του υπουργείου κ. Ηλιόπουλος παύθηκε των καθηκόντων του, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων. Πρόκειται για τον τρίτο διευθυντή που παύεται, αντικαθίσταται ή παραιτείται από την εν λόγω θέση (Α. Καραγγελή, Π. Νίκας, Α. Ηλιόπουλος) τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκαν προηγουμένως οι γεν. γραμματείς Υποδοχής κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Τ. Σαλτερής, ο πρώτος εξ αυτών με καταγγελίες περί σκανδάλων στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]