Με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνθηκε και φούντωσε το κίνημα «δεν πληρώνω», από τον ΕΝΦΙΑ και τα δάνεια μέχρι ακόμα και τα διόδια, με αποτέλεσμα να χαθεί η σχέση καλής πίστης και να φουσκώσουν οι οφειλές.
Σήμερα, ύστερα από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος. Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. έχουν σχηματίσει ένα βουνό δεκάδων δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος που υποτίθεται ότι θα κουρευόταν επί ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί πάνω από 25 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την παταγώδη αποτυχία της στον τομέα της οικονομίας. Γιατί ήταν λογικό να αυξηθούν οι οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές όταν η οικονομία, από εκεί που βρισκόταν σε ανάπτυξη στο τέλος του 2014, έπεσε σε ύφεση το 2015 και το 2016 και ήταν τελευταία στην ευρωζώνη σε ανάπτυξη το 2017, ενώ φέτος το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους του για ανάπτυξη.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οταν δεν δημιουργούνται εισοδήματα, είναι φυσικό επόμενο να αυξάνονται και τα χρέη. Ιδίως όταν η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει να υπερφορολογεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα των οφειλών διογκώνεται, αντί να αντιμετωπίζεται.
Για αυτό είναι ανάγκη να δοθεί μια βιώσιμη λύση για το ιδιωτικό χρέος, που δεν είναι η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων, όπως κινείται να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε στη Θεσσαλονίκη προγραμματική θέση για ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 20 ευρώ, προκειμένου άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα εκτός φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος να μπορέσουν να ενταχθούν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]