Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην εξιχνίαση θα μας βοηθήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε ανύποπτη περίοδο περιέγραψε πλήρως το «έγκλημα» και φωτογράφησε τον δράστη.
Ηταν Ιούνιος του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόταν τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνταν με δηλώσεις τους επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τότε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ, που σήμερα βρίσκεται σε υπουργικό γραφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιληφθεί πλήρως το τι «παιζόταν» με το δημοψήφισμα που εξέταζε ο Παπανδρέου και ήταν αποκαλυπτικός για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης:
«Αυτά που ακούστηκαν από επίσημα χείλη όπως της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και από τον ΣΕΒ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ και μόνο ως σενάρια εάν σκεφτεί ο πρωθυπουργός να τα αναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο μέσα σε τρεις ώρες από την αναγγελία του δημοψηφίσματος θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας».
Αυτά έλεγε ο Τσίπρας το 2011 καταγγέλλοντας τον Παπανδρέου και τέσσερα χρόνια αργότερα ανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έθετε σε κίνδυνο την παραμονή μας στην ευρωζώνη και διαλύοντας εκείνη τη βραδιά το πιστωτικό σύστημα της χώρας. Στο μόνο που έπεσε έξω ο κ. Τσίπρας ήταν στην ώρα διάλυσης των τραπεζών. Ολοι θυμούνται ότι από τα άγρια μεσάνυχτα, λίγη μόλις ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, ο κόσμος συνέρρεε στα ΑΤΜ’s των τραπεζών για να βγάλουν τα χρήματά τους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το «bank run» ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση Τσίπρα την Κυριακή ανακοίνωσε την επιβολή capital controls και τη δυνατότητα ανάληψης 60 ευρώ εβδομαδιαίως.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για το έγκλημα που διέπραττε εκείνη τη βραδιά σε βάρος όχι μόνο του πιστωτικού συστήματος αλλά κυρίως των φορολογουμένων που πλήρωσαν πάνω από 60 δισεκατομμύρια για τη διάσωση των τραπεζών;
Το γνώριζε άριστα, το είχε προβλέψει δημοσίως από το 2011 και όμως δεν δίστασε να πατήσει τη «σκανδάλη» διαλύοντας την πραγματική οικονομία. Και όμως το καλοκαίρι του 2015, σε εκείνη τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν βρέθηκε ούτε ένας υπουργός να σηκωθεί όρθιος και να εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο διάλυσης των τραπεζών. Ο ένας έκλαιγε από συγκίνηση, ο άλλος σχεδίαζε έφοδο στο νομισματοκοπείο, ο τρίτος μιλούσε για την ωραία ημέρα που ξημέρωνε για τη δημοκρατία, ο τέταρτος σκεπτόταν την ατάκα που θα έλεγε στη γυναίκα του. Πρόκειται για αυτούς που σήμερα σκούζουν για το Χρηματιστήριο, προσπαθούν να κομματικοποιήσουν την κατάρρευση των τραπεζών, δηλώνουν μειλίχια ότι δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με το πιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για υποκριτές, δεν ενδιαφέρονται για τις τράπεζες αλλά για τη θέση τους. Οι μετοχές του πιστωτικού συστήματος έχουν χάσει το 98% της αξίας τους από τον Σεπτέμβριο του 2014 αλλά οι υπουργοί τώρα κοίταξαν το ματωμένο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Εάν είναι πιο προσεκτικοί θα μπορέσουν να βρουν και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Υ.Γ. 1. Εκτός από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι τραπεζίτες, οι οποίοι την περίοδο του δημοψηφίσματος αντί να βγουν δημοσίως και να καταγγείλουν την επιχειρούμενη διάλυση του πιστωτικού συστήματος, όπως είχαν χρέος έναντι των μετόχων τους και της συνείδησής τους, σιώπησαν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκείνη τη σιωπή θα την αξιολογούσε στο μέλλον η αγορά που δεν χαρίζεται σε κανέναν και ιδίως στα καλοπληρωμένα στελέχη της.
Υ.Γ. 2. Το έγκλημα που ξεκίνησε τη βραδιά του δημοψηφίσματος ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2015 με τους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης που αποτελούν σκάνδαλο για τη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Είναι απορίας άξιον πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ανεβάζει» το θέμα των τραπεζών όταν γνωρίζει πώς έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και η αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Χαρά στο κουράγιο τους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]