Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, παίζοντας το χαρτί της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα κερδίσει το δημοψήφισμα, έχοντας ως βασικό αντίπαλό του την αποχή.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι με την περιβόητη συμφωνία που έκαναν οι Τσίπρας – Κοτζιάς με τους Ζάεφ – Ντιμιτρόφ, η ΠΓΔΜ αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρελάσει από τα Σκόπια και έχουν κάνει δηλώσεις κορυφαίοι παράγοντες της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες υπέρ του «Ναι».
Τα Σκόπια έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και έχουν λάβει υποσχετική και για την Ε.Ε., ενώ ακόμα και η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμποδίσει τις συνταγματικές αλλαγές εφόσον επικρατήσει η θέση του Ζάεφ στο δημοψήφισμα.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα προφανή οφέλη που έχει η πλευρά των Σκοπίων, η Ελλάδα βγαίνει πολλαπλώς ζημιωμένη από αυτή τη συμφωνία.
• Πρώτον, γιατί παραχωρεί βασικά ζητήματα όπως είναι η γλώσσα και η ταυτότητα, στοιχεία τα οποία μπορεί μελλοντικά να ενισχύσουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Και μόνο οι δηλώσεις Ζάεφ ότι η «Μακεδονία» είναι μία και είναι η δική τους, έστω κι αν στη συνέχεια ανασκευάστηκαν μερικώς, διαμορφώνουν ένα κλίμα για το μέλλον.
• Δεύτερον, το επιχείρημα ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας της χώρας μας στα Σκόπια δεν ισχύει, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτή υφίσταται ήδη από τη δεκαετία του ’80.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
• Τρίτον, η κοινή γνώμη της χώρας μας είναι αρνητικά διακείμενη σε συντριπτικά ποσοστά, γιατί διαβλέπει εθνικούς κινδύνους και βεβαίως δεν δέχεται την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», της γλώσσας και της ταυτότητας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τσίπρα θα υποχρεωθεί από τις αρχές του νέου έτους να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, αλλά, όπως φαίνεται, αυτό θα είναι και το τελευταίο νομοθέτημά της, γιατί αμέσως μετά δεν θα μπορέσει να σταθεί την επόμενη μέρα.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, οι διαδικασίες-εξπρές για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών οδηγούν στην αναβάθμιση των Σκοπίων από πλευράς εθνικής, γεωπολιτικής, αλλά και οικονομικής, ενώ είναι εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]