Η ιταλική κυβέρνηση δεν πειθάρχησε στο αίτημα των Βρυξελλών να παρουσιάσει προϋπολογισμό με έλλειμμα κάτω του 2% για το 2019, με συνέπεια να προκληθεί μια βίαιη αντίδραση των αγορών. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 3%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 2%.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Ντι Μάιο – Σαλβίνι δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιό της για έλλειμμα 2,4%, καθώς δεν αποδέχεται τις πιέσεις και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των Βρυξελλών.
Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα. Και δεν μιλάμε μόνο για το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν πάνω από το 4,2% λόγω της ιταλικής κρίσης και το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε σημάδια κατάρρευσης.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου κλότσησε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία της περιόδου 2015 – 2017, πότε με την περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, πότε με την αέναη διαδικασία στις αξιολογήσεις και πότε με την απαράδεκτη πολιτική υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προκειμένου να εμφανίζει θηριώδη πλεονάσματα.
Τώρα, η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς καμία θωράκιση εν μέσω της κρίσης. Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, δεν διαθέτει κανένα σχέδιο και κανένα προγραμματισμό και, ακόμα χειρότερα, με τη σύγκρουση Ιταλίας – Βρυξελλών να οδηγείται στα άκρα, πολύ δύσκολα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές την αναστολή της ρύθμισης για τη μείωση των συντάξεων.
Ο κ. Τσίπρας έχει υπονομεύσει με την υπογραφή του τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και έχασε όλο το θετικό διεθνές οικονομικό κλίμα της περιόδου των τελευταίων τριών ετών, δυσχεραίνοντας σε τεράστιο βαθμό την προσπάθεια της χώρας για την ανάκαμψη και την έξοδό της από την κρίση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]