Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Γιατί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, ανάληψη ευθύνης χωρίς απόδοση λογαριασμού δεν νοείται εκτός εάν οι πολιτικοί μας ταγοί πιστεύουν ότι με δύο λόγια αυτοκριτικής οι πολίτες θα τους δώσουν συγχώρεση. Πώς το είπε και η περιφερειάρχης για το Μάτι: «Εκατσε η στραβή στη βάρδια». Κάτι αντίστοιχο έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, η στραβή στοίχισε στους φορολογούμενους καμιά 100αριά δισεκατομμύρια ευρώ επειδή οι κυβερνώντες δεν είχαν αντιληφθεί σωστά τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρωζώνη.
Τουλάχιστον σε αυτό το σημείο ο κ. Τσακαλώτος ήταν αποκαλυπτικός για τη στρατηγική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα:
«Η γερμανική οικονομική σχολή, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και άλλες ευρωπαϊκές σχολές, υποεκτιμούσε το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Εκτός αν η στρατηγική του κ. Σόιμπλε ήταν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να πάμε σε μια μικρή ευρωζώνη. Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ. Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή ευρωζώνη».
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Δηλαδή το μεγαλοφυές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν θα μπορούσε να αρνηθεί η Μέρκελ, όπως διαβεβαίωνε τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. βασιζόταν στην απειλή της Ελλάδας να αποχωρήσει από το ευρώ! Το διαπραγματευτικό όπλο της χώρας ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας της! Το ωραίο είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος με καθυστέρηση τριών ετών ψελλίζει ότι μάλλον και ο Σόιμπλε ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς, όπως λέει, τάσσεται υπέρ μιας μικρότερης ευρωζώνης. Δηλαδή μπλοφάραμε με το χαρτί του αντιπάλου και το αποτέλεσμα είναι γνωστό, παρά την προσπάθεια του Τσακαλώτου να το κρύψει. Η ζημιά για την οικονομία τεράστια και θα την πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. συνόψισε το κόστος από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2015-2017 η Πορτογαλία είχε ανάπτυξη 6,1%, η Κύπρος 9,3% και η Ιρλανδία 13%. Η Ελλάδα είχε μόλις 0,9% και κάποιοι στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν γι’ αυτό. Οπως βέβαια και ο Σόιμπλε, ο οποίος απέσπασε τις υπογραφές Τσίπρα, Τσακαλώτου και λοιπών στελεχών της συμπολίτευσης για Μνημόνια, πλεονάσματα και βέβαια για το Υπερταμείο.
Ο Στέφανος Μάνος για τον ΕΝΦΙΑ
Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, που εδώ και χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέση που συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα Μητσοτάκη, τα έβαλε με τους «αριστερούς ινστρούχτορες», οι οποίοι βλέπουν σχέδιο βέβαιης χρεοκοπίας για τους οικονομικά αδύναμους δήμους. Γράφει σχετικά ο κ. Μάνος: «Παραβλέπουν οι αριστεροί ινστρούχτορες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρευόταν το 2016 την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα δρομολογηθεί με δημοσιονομική αποκέντρωση με βάση τις αντίστοιχες ρυθμίσεις και πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ακριβώς αυτό προτείνει ο Μητσοτάκης. Ο,τι εφαρμόζεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ας εφάρμοζαν το μέτρο πρώτοι οι παντελώς ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ονειρεύονταν. Σε όλα ψεύτες, ακόμα και στα λίγα, που αν τα είχαν κάνει θα ήσαν σωστά».
Ψύχραιμη τοποθέτηση από την εκπρόσωπο της ΕΡΤ
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο και στα πολυμέσα Μαρία Γεωργίου με δήλωσή της σχολίασε τα τεκταινόμενα στο Ραδιομέγαρο επισημαίνοντας ότι «είναι εύλογες οι αντιδράσεις μετά τη χθεσινή απαράδεκτη και πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρέμβαση δημοσιογράφου-εξωτερικού συνεργάτη σε τηλεοπτική εκπομπή». Η κ. Γεωργίου σχολιάζει και το εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καίει και τα χλωρά καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουν ευσυνείδητα και σύμφωνα με τους κανόνες της δεοντολογίας τη δουλειά τους». Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν εύλογη μετά την κάλυψη που παρείχε η διοίκηση της ΕΡΤ στο συνεργάτη της, ωστόσο καλό θα ήταν μετά και την παρέμβαση του ΕΣΡ να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει τις θέσεις της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και μακριά από τα κέντρα που σήμερα παραδιοικούν την ΕΡΤ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]