Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού δικαιολογημένα βρίσκεται στο στόχαστρο για τους χειρισμούς του αλλά και για τις ελλιπείς και αντιφατικές εξηγήσεις που έχει δώσει. Ετσι η παραίτησή του θεωρείται από πολλούς δεδομένη. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης, από την πλευρά του, έχει προαναγγείλει ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
«Γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου για δηλώσεις που έκανε», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο OPEN, τονίζοντας ότι «η μόνη ερώτηση είναι αν πρέπει να παραιτηθεί γιατί έχει πενταετή θητεία».
«Πράγματι ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ποιο είναι το μείζον θέμα σε όλην αυτήν την ιστορία; Προφανώς οι ευθύνες του σταθμάρχη και η κατάσταση του ΟΣΕ. Υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, δεν θα σας πω το αντίθετο. Για αυτό άλλωστε έχουν ασκηθεί και 43 διώξεις μέχρι σήμερα και υπάρχει κι ένας υπουργός που είπε μόνος του να πάει στο Δικαστικό Συμβούλιο να κριθεί απευθείας».
«Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε κάποιον. Αν υπάρχει συγκάλυψη, υπάρχει συγκάλυψη της αλήθειας από ορισμένους που είχαν πορίσματα και τα έβαλαν στο συρτάρι και από όσους παριστάνουν τους πραγματογνώμονες ενώ δεν είναι» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Σε βέρτιγκο ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Άλλα λέει τώρα ο Χρήστος Παπαδημητρίου για το παράνομο φορτίο – Τι είπε για το «αδιάβαστο» email του Λακαφώση
Νέα κακόγουστα επεισόδιο στο σήριαλ με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, την διοίκηση του και τη διαχείριση ενός ευαίσθητου θέματος παίχτηκαν την Τρίτη. Στη συνεδρίαση του Οργανισμού ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χρήστος Παπαδημητρίου λίγες ώρες μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έντονη αντίδραση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, τις καταγγελίες κατά Λακαφώση επανήρθε σήμερα και άρχισε να αλλάζει σταση προκαλώντας νέα ερωτηματικά.
Ενημέρωσε τα μέλη του Οργανισμού ότι:
Έχει λάβει επιστολή από τον Κώστα Λακαφώση, ο οποίος τον ενημερώνει ότι του είχε στείλει e-mail από τα τέλη Ιανουαρίου για τη συμμετοχή της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών-ΕΔΑΠΟ (μέλος της οποίας είναι ο κ. Λακαφώσης) στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης για την πυρόσφαιρα. «Δεν ήμουν αποδέκτης, αλλά μου κοινοποιήθηκε» είπε ο κ. Παπαδημητρίου στο ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και υποστηρίζει ότι… δεν είδε το email Λακαφώση. Ο κ. Παπαδημητρίου, όπως είπε, είχε ζητήσει εδώ και μία εβδομάδα να του δοθεί το σχετικό μήνυμα εφόσον υπάρχει και ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας του και της μη ανάμειξής του με τη διερεύνηση δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα» (!).
Επίσης είπε ότι η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι «υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα, χωρίς να δίνει λαβές περί αντικειμενικότητας», και πως «το απαιτούμενο κύρος για κάτι τέτοιο έχει μόνο ο Δημόκριτος ή ανώτατο ίδρυμα».
Για την «πυρόσφαιρα» ενώ χθες, υποστήριξε πως οι αναφορές που υπήρχαν στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα συμπεριλήφθηκαν μετά τις πιέσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων (ERA), Μπαρτ Ακού σήμερα είπε: «Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυρόσφαιρα. Το συμβούλιο εκφράζει τη στήριξή του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντόπουλου και φυσικά παραμένει ως έχει». Προσθέτει, μάλιστα, ότι το ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβανόταν στο πόρισμα, αλλά, όπως και η ίδια η επιτροπή είχε ζητήσει, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και, όταν γίνει αυτό, το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
Δείτε το πρακτικό της συνεδρίασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ:
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 27/2025
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Τ0Υ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.).
Η 27η/2025 συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ) που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ.275597/18 – 9 – 2023 (τ. ΥΟΔΔ 988 / 23) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την 8/4/2025 ημέρα Τρίτη, και ώρα 09:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. στα γραφεία του Οργανισμού (Βυτίνης 14-18, Νέα Φιλαδέλφεια) μετά από πρόσκληση του Αν. Προέδρου της και Προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών
Παρόντες κατά την συνεδρίαση ήταν οι κάτωθι:
Πρόεδρος & Πρόεδρος Αεροπορικού Τομέα: Γεώργιος Δριτσάκος
Αναπληρωτής Πρόεδρος & Πρόεδρος Σιδ/κού Τομέα: Παπαδημητρίου Χρήστος
Μέλη: Φλέσσας Γρηγόριος
Βάλαρης Χρήστος
Ευγενικός Πέτρος
Οι θεματικές ενότητες, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις τ με την παραπάνω σύνθεση έχουν, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.
Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών
Το συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς από τον αναπληρωτή πρόεδρο και πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά ζητήματα.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε κατεπειγόντως καταρχήν με το Δημόκριτο και στη συνέχεια με άλλα η ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοικτού σημείου του πορισματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυροσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και αν είναι δυνατόν μη αμφισβητήσιμη.
Επίσης ενημερώθηκε ότι ο αναπληρωτής προεδρος έλαβε επιστολή του κυρίου Λακαφώση με την οποία ισχυρίζεται οιτι ο αναπληρωτής προεδρος είχε ενημερωθεί από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο δεν ήταν αποδεκτης αλλά κοινοποίηση και από τα σχετικά του για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα της Γανδης στα τέλη Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής προεδρος δήλωσε ότι είχε ζητήσει εδώ και μια εβδομάδα να του δοθεί το σχετικό μήνυμα εφόσον υπάρχει και ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνυματος το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφιας του και της μη ανάμειξης του με τη διερεύνηση δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα.
Επίσης θεωρεί πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυροσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα σε κάθε περίπτωση αλλανθασμένα και σε κάθε περίπτωση αλλα εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα χωρις να δίνει λαβες περί αντικειμενικότητας. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει πως το απαιτούμενο κυροσ για κάτι τέτοιο έχει μόνο ο Δημοκριτος ή ανώτατο ίδρυμα.
Επίσης ενημερώθηκε ότι ο κος Παπαδημητρίου προσπάθησε με τρία ηλεκτρονικά μηνύματα να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος αλλά αυτή δεν επετεύχθη οπότε η εν λόγω κίνηση ήταν απαραίτητη νομικά.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυροσφαιρα.
Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει.
Τέλος δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα αλλά όπως και η ίδια η επιτροπή είχε ζητήσει θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και όταν γίνει αυτό το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα το συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, και δη τον Δημόκριτο και άλλο τουλάχιστον άλλο ένα ίδρυμα που θα επιλέξει εκείνο με ερώτημα ποια είναι η αιτία της πυροσφαιρας στα Τέμπη εφόσον δεν είναι τα έλαια σιλικόνης.
Επί των ανωτέρω σημείων, ο κ. Πέτρος Ευγενικός, μέλος του Δ.Σ., δήλωσε ότι καταρχάς θα πρέπει να είναι σαφές και συμφωνηθεί με σχετική απόφαση του Δ.Σ. το ακριβές αντικείμενο που θα ανατεθεί στον Δημόκριτο ή σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επιλογής οποιουδήποτε ιδρύματος αναλάβει να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια της πυρόσφαιρας και των λοιπών εστιών φωτιάς. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί με ποιον τρόπο (αλληλογραφία, επιστολή, άλλο τρόπο) έγινε η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης των ερωτημάτων που απάντησαν οι ερευνητές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου με τις από 28/1/2025 αναφορές τους.
Τέλος, ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τα τρία ηλεκτρονικά μηνύματα που αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού ότι απέστειλε προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος, καθώς και τους λόγους που αυτή δεν επετεύχθη.
Το συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου του σιδηροδρομικού Τομέα.
Λοιπά θέματα. Μη υπάρχοντος άλλου θέματος η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε».