Γράφει ο Πάνος Αμυράς
«Πήγαμε στην Κύπρο και μέσα σε 15 ημέρες πήραμε τηλεοπτική άδεια ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Στην Κύπρο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων έχουν 6 ιδιωτικά κανάλια και άλλα δύο κρατικά. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων θα έχουμε 4 ιδιωτικά».
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Κάπως έτσι η Κύπρος προσελκύοντας και όχι διώχνοντας επενδυτές κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια από το κούρεμα καταθέσεων του 2013 να βγει από το μνημόνιό της και φέτος να παρουσιάζει ανάπτυξη 2,7% όταν εμείς μπήκαμε αισίως στο τρίτο μνημόνιο και να είμαστε η μοναδική χώρα σε ύφεση.
Στις 30 Αυγούστου θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα μέσα ενημέρωσης. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο κ. Παππάς για να κλείσει την τηλεοπτική αγορά προκηρύσσοντας 4 μόλις άδειες δεν στέκουν πουθενά. Πώς μπορεί η Κύπρος τεχνολογικά αλλά και οικονομικά να συντηρεί 6 ιδιωτικούς σταθμούς και στην Ελλάδα να μη χωρούν πάνω από τέσσερις;
Πώς γίνεται σήμερα οι τηλεθεατές να έχουν στη διάθεσή τους 8-9 ελεύθερα κανάλια και μέσα σε λίγους μήνες οι τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας να τα περιορίζουν στα μισά;
Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κανόνες σε μία αγορά η οποία κακώς λειτουργούσε χωρίς μόνιμες άδειες, θέλει να την κλείσει στα μέτρα του. Αντί να ορίσει ένα ελάχιστο (αλλά σημαντικό) τίμημα απόκτησης αδείας ώστε κάθε νέος ή παλαιός καναλάρχης να πληρώσει για να λειτουργεί όπως κάθε άλλη επιχείρηση, δημιουργεί ένα πανίσχυρο ολιγοπώλιο που για τουλάχιστον 10 έτη δεν θα φοβάται τον ανταγωνισμό και το άνοιγμα της αγοράς.
Ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που έχουν υποχρεώσεις και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και των νέων υποψηφίων, ακούγεται ως «πριμ» για όσους θέλουν τώρα να μπουν στην αγορά, ακόμη και με χρήμα που προέρχεται από το Δημόσιο.
«Τα ψέματα τελειώνουν» τόνισε σε μία στιγμή έπαρσης ο γενικός γραμματέας Λ. Κρέτσος που έχει την ευθύνη του διαγωνισμού. Λάθος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να αρχίσουν τα ψέματα» ή καλύτερα η ελεγχόμενη και προπαντός κλειστή ενημέρωση. Η διαδικασία είναι διαβλητή από τα θεμέλιά της όταν αντί για σπάσιμο της διαπλοκής θα έχουμε το κλειστό καρτέλ της τηλεόρασης.
Ο Καπράλος και τα μετάλλια
Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχουν και έναν αφανή αρχιτέκτονα. Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, ο οποίος βλέποντας την οικονομική ένδεια του κράτους έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «υιοθέτησε έναν αθλητή» καλώντας ιδιωτικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειες των μελών της αποστολής. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς εφοπλιστές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΕ και χρηματοδότησαν τις δαπάνες για προπονήσεις, εξοπλισμό και… επιβίωση αθλητών και προπονητών.
Οι Ολυμπιακοί ήταν μια κάποια λύση
Επί 15 σχεδόν ημέρες οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν προσανατολισμένοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τα κανάλια της ΕΡΤ ήταν μονίμως προσανατολισμένα στην αγωνιστική δράση και η τηλεοπτική επικαιρότητα στρεφόταν γύρω από τις επιτυχίες των αθλητών μας. Ομως από αύριο που πέφτει η αυλαία το σκηνικό αλλάζει. Η καθημερινότητα θα μπει σε πρώτο πλάνο και η περίοδος μέλιτος για την κυβέρνηση θα τελειώσει όταν σβήσουν τα φώτα στο Ρίο και ολοκληρωθεί η επιστροφή των Ολυμπιονικών μας. Θα έχει ξεκινήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ…