Η αλήθεια είναι ότι από το 2015 -ήδη συμπληρώνεται δεκαετία- η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και οικιών πρόσφερε οικονομική ανακούφιση στους πολίτες. Η βίαιη αναδιάταξη των εισοδημάτων από τα Μνημόνια οδήγησε πολλούς πολίτες – αρχικά στην Αθήνα και σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς και αργότερα σε όλη την επικράτεια- να βρουν λύση με την προσφορά στέγης σε βραχυχρόνια μίσθωση είτε σε σχετικές πλατφόρμες είτε ακόμη και με ανάρτηση προσφορών στα social media, συνοδευόμενες από διαφημιστικό υλικό.
Η αγορά, που πολλαπλασιαζόταν με ρυθμούς τρομακτικούς, κινήθηκε ανεξέλεγκτα, χωρίς κρατική επίβλεψη. Ετσι, το μεν χρήμα έρεε προς τις τσέπες, το δε Δημόσιο δεν εισέπραττε ένα ευρώ. Τουλάχιστον «άνοιξε» ευεργετικά η αγορά της οικοδομής: Χιλιάδες σπίτια ανακατασκευάστηκαν, συντηρήθηκαν, ευπρεπίστηκαν, δίνοντας εργασία σε επαγγέλματα που είχαν πέσει σε μαρασμό.
Πέρασε αρκετός χρόνος ώσπου το υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθεί ότι αν δεν υπάρξει έλεγχος στις πλατφόρμες, η φοροδιαφυγή θα είναι ανεξέλεγκτη. Οπότε υποχρεώθηκαν οι πλατφόρμες να δηλώνουν τους «συνεργάτες» τους. Αλλά και πάλι υπάρχουν οι «έξυπνοι», που βρίσκουν τρόπους προσωπικής επαφής με τον πελάτη χωρίς τη μεσολάβηση καμίας πλατφόρμας, ώστε να άνετα φοροδιαφεύγουν.
Σήμερα, στην Ελλάδα προσφέρονται εκατοντάδες χιλιάδες οικήματα σε βραχυχρόνια μίσθωση. Ενας περίπατος στο ιστορικό κέντρο θα σας δώσει πλήρη εικόνα. Δεν υπάρχει υπόγειο που να μην είναι Airbnb και πολυκατοικία χωρίς δεκάδες «λουκέτα» στην είσοδό της. Ο πελάτης, με τον κωδικό του, ανοίγει και παίρνει το κλειδί για το σπίτι. Είναι ζήτημα αν οι βραχύβιοι ενοικιαστές συναντούν ποτέ τους ιδιοκτήτες ή και εκπροσώπους των εταιριών που τα διαχειρίζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους βλέπουν και οι γείτονες! Αλλωστε, κάνουν πολλές φορές λίαν αισθητή την παρουσία τους με σακούλες από σκουπίδια παρατημένες στο πεζοδρόμιο, μπουκάλια άδεια και αποφάγια στα σκαλοπάτια, ρούχα απλωμένα στα μπαλκόνια, μουσική στη διαπασών. Τέλος πάντων…
Το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει και να οργανώσει την αγορά, διαφυλάσσοντας το ίδιο το προϊόν. Να πάψουν οι σκοτεινές «ποντικότρυπες» υπογείων να ενοικιάζονται σαν σπίτι επειδή απέχουν μισή ώρα από την… Ακρόπολη, με ηλεκτρικά και υδραυλικά σε μαύρο χάλι, χωρίς εξαερισμό -όχι κλιματισμό-, χωρίς φυσικό φωτισμό, χωρίς πυροσβεστήρα, δηλαδή εκείνα που διασφαλίζουν τον ενοικιαστή. Οσον αφορά το ημερήσιο τέλος ανθεκτικότητας, είναι ελάχιστο και δεν υπάρχει σύγκριση με τα ανάλογα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Το τουριστικό όνομα της χώρας δεν συνάδει μόνο με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα ξενοδοχεία αλλά και τα πάσης φύσεως καταλύματα. Γι’ αυτό, σε επόμενο στάδιο, πρέπει και η στέγη βραχύβιας μίσθωσης να αξιολογείται: Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Υστερόγραφο
Αντί κάποιοι να… οργίζονται στα social, ας επιλέξουν να συνδιαμορφώσουν το ίδιο το νομοσχέδιο! Ηδη τέθηκε σε διαβούλευση!