Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μέχρι που μια Δευτέρα ο ταχυδρόμος χτύπησε την πόρτα και ήταν για να επιδώσει εξώδικο από την επιχείρηση σε νοικοκυριά που είχαν 400 και 500 ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανήκαν στα ευάλωτα οικονομικά στρώματα. Μα τι έχει συμβεί; Το υπουργείο Ενέργειας έκανε λάθος ή η πραγματικότητα;
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η πραγματικότητα δεν λέει ποτέ ψέματα, οι πολιτικοί όμως λένε. Ετσι, αυτό που διαφήμιζαν ως κοινωνική προστασία για τις οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ ήταν μια προφορική εντολή της πολιτικής ηγεσίας προς τη ΔΕΗ. Καμία υπογραφή δεν είχε πέσει, τίποτα δεν ήταν ρυθμισμένο με βούλα και σφραγίδα. Ηταν μια «περήφανη διαπραγμάτευση» που όμως δεν κατέληξε σε έγγραφη δέσμευση. Αυτό λέγεται «η τέχνη της παραπληροφόρησης» και οι κυβερνώντες είναι πραγματικοί μαέστροι.
Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες ένα άλλο υπουργείο, το Εργασίας, πανηγύριζε την υπογραφή για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Μόνο που, αν διαβάσεις τα ψιλά γράμματα, βλέπεις ότι πρόκειται για επαναφορά συμβάσεων που προβλέπουν διετές πάγωμα μισθών ή ακόμα και μειώσεις σε νεοπροσλαμβανομένους (ρεπορτάζ Κώστα Κατίκου στις σελίδες της Οικονομίας). Παράλληλα, εκτιμάται πως το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου των εργαζομένων. Οσο για την αύξηση του κατώτατου μισθού -μετά από μια πολύ συγκεκριμένη, πολύμηνη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων την κατάσταση της οικονομίας, τις προοπτικές της ανάπτυξης, το ποσοστό της ανεργίας κ.ά.-, πρόκειται για μια σταδιακή αύξηση μερικών δεκάδων ευρώ, η οποία θα είχε ήδη επέλθει αν δεν είχαμε το άχρηστο τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ακούσουμε πολλά μέχρι τη ΔΕΘ και ακόμα περισσότερα μετά από αυτήν, στο δρόμο προς τις κάλπες. Ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]