Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Καπάκης, ο οποίος το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανέβαζε στο twitter φωτογραφίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων για να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση στις φωτιές της Κινέτας, βρισκόταν στα ηνία μιας υπηρεσίας που ελέγχεται για τους χειρισμούς της στην αλυσίδα λαθών της κρατικής μηχανής που έφεραν την τραγωδία.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Περιφέρειας Αττικής, που δημοσιεύθηκε χθες στο «Εθνος», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα έστειλε με fax αίτημα συνδρομής της Πυροσβεστικής εκτιμώντας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Διώνη, δηλαδή σε ακριβώς αντίθετη φορά από αυτή που τελικώς έφτασε με τραγικό απολογισμό τους 93 νεκρούς.
Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, που έχει ζήσει μέσα στις φωτιές και γνωρίζει πλήρως το πώς αντιμετωπίζεται μια πυρκαγιά, δήλωσε χθες στο Θέμα FM ότι από την πρώτη στιγμή γνώριζε πως οι φλόγες θα καλπάσουν προς τη θάλασσα, καθώς βρέθηκε στο σημείο έναρξής της μέσα σε λίγα λεπτά.
«Το λιγότερο είναι να σου προκαλούν γέλιο ότι έλεγαν πως η φωτιά θα κατευθυνθεί προς Διώνη και Διόνυσο, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει συντονισμός και επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Μία χαρακιά στο χάρτη αρκούσε για να περιοριστεί η καταστροφή και να σωθούν οι άνθρωποι μέσω εκκένωσης της περιοχής. Η φωτιά ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης, οι άνεμοι ήταν σφοδροί νοτιοδυτικοί, άρα η κατεύθυνση θα ήταν βορειοανατολικά. Αυτό δεν έγινε ποτέ, αντιθέτως, σύμφωνα με την καταγγελία της Περιφέρειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδινε λανθασμένο σήμα σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της φωτιάς.
Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, τις οποίες ανέλαβε φραστικά ο πρωθυπουργός προκειμένου να καλύψει τα στελέχη του.
Ούτε η επιχείρηση έγινε χωρίς μεγάλο λάθος, όπως υποστήριζε σε εκείνη την ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου ο παραιτηθείς πλέον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Αντιθέτως, σε καθημερινή βάση προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση για το πού θα χτυπήσουν οι φλόγες, δεν είχαμε κανένα συντονισμό των κρατικών αρχών με αποτέλεσμα να μην εφαρμοσθεί σχέδιο έγκαιρης προειδοποίησης στις περιοχές που χτυπήθηκαν ώστε να εκκενωθούν πριν φτάσουν οι φλόγες στη θάλασσα.
Σε αυτά προστίθενται τα πολιτικά κόλπα της κυβέρνησης, που αρχικά προσπάθησε να χειραγωγήσει επικοινωνιακά την υπόθεση, να δώσει γραμμή ότι δεν υπήρξαν λάθη αλλά έγιναν τα ανθρωπίνως δυνατά για να αποφευχθεί η τραγωδία όταν αποκαλύφθηκαν σοβαρά επιχειρησιακά σφάλματα και αργότερα να ρίξει όλες τις ευθύνες στα αυθαίρετα προκειμένου να καλύψει τα κομματικά στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Εως τώρα Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία έχουν διατυπώσει διαφορετικές θέσεις σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την έκταση της φωτιάς, τη μη εκκένωση των περιοχών και τον τρόπο με τον οποίο διακόπηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Προφανώς όλοι σκέπτονται το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και αναλόγως πράττουν.
Σε πολιτικό επίπεδο, το Μαξίμου θέλησε να ρίξει όλες τις ευθύνες σε μία μάντρα στο Μάτι και σε «συγγενή» στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που είχε σπίτι στην περιοχή αφού πρώτα επινόησε ασύμμετρες απειλές, παρουσίασε «δορυφορικά ντοκουμέντα» για σχέδιο εμπρηστών και μίλησε για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Τελικώς η φωτιά ξεκίνησε από εγκληματική αμέλεια γεωργού, οι κρατικοί φορείς δεν είχαν ιδέα για το πού θα κατευθυνθούν οι φλόγες και οι άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι μέσα στη λαίλαπα. Ελπίζουμε ότι η δικαστική έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]