Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρώτον, ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, δεύτερον, ότι το μίγμα της φορολογικής πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Τσίπρα χτυπά κατά κύριο λόγο τους οικονομικά ασθενέστερους.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν αυξημένα κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 κυρίως λόγω των εισπράξεων που προέκυψαν από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ωστόσο για το μήνα Μάιο τα συνολικά έσοδα ήταν μειωμένα σχεδόν κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ανησυχία για το εάν αυτή η δημοσιονομική κόπωση θα αποτυπωθεί στο τέλος του μήνα όταν θα λήξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δήλωση μεγαλύτερων εισοδημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες προτιμούν να εργάζονται με «μαύρα εισοδήματα» προκειμένου να μην πληρώνουν αυξημένες εισφορές.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των φόρων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, οι άμεσοι φόροι ανήλθαν στο 34,3% και οι έμμεσοι φόροι αντιπροσώπευαν το 65,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι μέσω της έμμεσης φορολογίας. Οι αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ ακόμη και για τα τρόφιμα, όπως επίσης οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, θέρμανση και καπνικά προϊόντα πλήττουν τους φτωχότερους. Επιπλέον η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής ενώ οι περίφημες λίστες φοροφυγάδων έχουν μπει στο αρχείο ύστερα και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν για έσοδα άνω του 1,5 δισ. ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αλλά τελικά έριξε τα βάρη στους ασθενέστερους.
Η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει άμεση εισπραξιμότητα έχει μεγαλώσει τις δόσεις της έμμεσης φορολογίας, διευρύνοντας τις οικονομικές ανισότητες.
Και όλα αυτά ενώ οι βασικές υπηρεσίες του κράτους επιδεινώνονται με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν φόρους χωρίς να έχουν το κίνητρο της ανταποδοτικότητας. Τα έσοδα κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και στις προσλήψεις ημετέρων κάνοντας τη φορολογία ακόμη πιο βαριά και πιο άδικη.
Ο «ύπνος του δικαίου» για τη Folli Follie
Η έρευνα ενός αμερικανικού fund που είχε μετοχές στη Folli Follie, τον περασμένο Μάιο ήταν αρκετή για να καταδείξει τα «πήλινα» λογιστικά πόδια στα οποία στεκόταν ο «γίγας» του ελληνικού κοσμήματος. Από τότε πολλά έχουν προκύψει σχετικά με τα πλασματικά οικονομικά μεγέθη που εμφάνιζε η εταιρία ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η Folli Follie κατέθεσε αίτηση προστασίας για λήψη προληπτικών μέτρων από τους πιστωτές, εν αγνοία των συστημικών τραπεζών. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και κυρίως για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που όπως φαίνεται «κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αρχές του Χρηματιστηρίου δεν λειτούργησαν γρήγορα με αποτέλεσμα το σκάνδαλο να έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις δυσφημώντας συνολικά τις ελληνικές εταιρίες και διευρύνοντας το κλίμα αναξιοπιστίας που επικρατεί στην οικονομία.
Χάσαμε και το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες χάνουν οριστικά το δικαίωμα του «φθηνού χρήματος» μέσω της εξαίρεσης (waiver) που είχαν στο ευρωσύστημα ενώ και τα ομόλογα μένουν οριστικά εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με το ενημερωμένο bankingnews.gr η απώλεια του waiver ισοδυναμεί με ποσό 3,9 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, που θα καλυφθεί από την αγορά των repos στη διατραπεζική αγορά. Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ για να αντλήσουμε φθηνό χρήμα και να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και συνέπεσε με την «περήφανη διαπραγμάτευση». Δυστυχώς για την εθνική μας οικονομία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]