Τυροκροκέτες
Υλικά
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
- 200 γρ. τριμμένο καπνιστό
- 180 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 180 γρ. τυρί γραβιέρα
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κγ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μεγάλο αυγό και 2 κρόκους
- 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3-4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
- 2 αυγά για το πανάρισμα
- 300 γρ. φρυγανιά
- 250 ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 200 γρ. μαρμελάδα κυδώνι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, το μαύρο πιπέρι, το αυγ και 60 γρ. σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα σιμιγδάλι να δέσει. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε τη μάζα των τυριών σε μπάλες. Τοποθετούμε τις μπάλες τυριού σε ένα δίσκο και τις βάζουμε ξανά στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε τις μπάλες τυριού. Μετά τις βουτάμε στα χτυπημένα αυγά και τέλος της καλύπτουμε με τη φρυγανιά. Προσθέτουμε περίπου 250 ml ηλιέλαιο σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε τις τυροκροκέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Σαλάτα με σύκο
Υλικά
- 10 σύκα, κομμένα στη μέση
- 60 γρ. μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών
- 100 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. κομμάτια χαλούμι, κομμένα σε χοντρές φέτες και μετά κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Ρόκα
- 80 γρ. προσούτο
- 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το μέλι με το μείγμα μπαχαρικών και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις φέτες χαλούμι στο μείγμα και απλώνουμε στο άλλο μισό ταψί. Τα ψήνουμε όλα 3 λεπτά και από τις 2 πλευρές.
Χτυπάμε το υπόλοιπο λάδι με το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε την σαλάτα. Ρίχνουμε από πάνω τα σύκα, το χαλούμι και το προσούτο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Γιορτινό μενού έτοιμο σε μία ώρα
Ψαρονέφρι με πουρέ κολοκύθας
Υλικά
600 γρ. ψαρονέφρι
4 κλ δενδρολίβανο
4 κ.σ. Αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
60 ml ξύδι βαλσαμικο
4 σκ. σκόρδο
100 ml κρασί λευκό
100 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μενταγιόν, περίπου 3 εκατοστά με το χέρι, πιέζουμε προς τα κάτω το κάθε κομμάτι για να απλωθεί. Αλατοπιπερώνουμε, τα περνάμε από αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και, όταν ανέβει η θερμοκρασία, σωτάρουμε το ψαρονέφρι και από τις δύο μεριές. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο στο τηγάνι και τα σκόρδα ολόκληρα. Όταν είναι έτοιμο και από τις δύο μεριές, αφαιρούμε τα σκόρδα και το δεντρολίβανο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το βαλσάμικο, αφήνουμε να κάνει μια σύβραση 30 δευτερόλεπτα, βγάζουμε το ψαρονέφρι στο πιάτο. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών και, όταν η σάλτσα πήξει, περιχύνουμε το ψαρονέφρι και γαρνίρουμε με φρέσκο δεντρολίβανο.
Συνοδεύουμε με ό,τι λαχταράμε!
Ειδήσεις σήμερα
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από Έλληνες καλλιτέχνες που λατρεύουμε
Μιχάλης Μητρούσης: Η κατάσταση της υγείας του μετά το χειρουργείο
Δέσποινα Βανδή: Το χριστουγεννιάτικο πάρτι στο πολυτελές σπίτι της και τα σφηνάκια Μπισμπίκη