Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς*
Ανεξαρτήτως αν ο Κουφοντίνας έπρεπε ή όχι να πάρει τρίτη άδεια, το κακό ξεκινά από την στιγμή που η πρώτη απόφαση για το αίτημά του ήταν απορριπτική. Αυτό σημαίνει πως για να αλλάξει κάτι και η απόρριψη να μετατραπεί σε έγκριση θα έπρεπε να έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικά πράγματα.
Ας θυμηθούμε τι μεσολάβησε:Ο Κουφοντίνας έκανε απεργία πείνας, ο Ρουβίκωνας καταδρομικές επιθέσεις παντού και πολλά από τα βαρυσήμαντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν σβάρνα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και μιλούσαν υπέρ του αιτήματος.
Τίποτα άλλο δεν υπέπεσε στην δική μας αντίληψη και τα τρία παραπάνω ήταν εκείνα που άλλαξαν την απόφαση των δικαστών και πρέπει να τα εξετάσουμε ένα-ένα.
Απεργία πείνας: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του με την απεργία πείνας που έκανε για να βγει από την φυλακή. Παράλληλα ο ίδιος όχι μόνο δεν χει μετανιώσει για τα εγκλήματα που έκανε αλλά το μόνο που έχει αποδεχτεί είναι η ποινή που του επιβλήθηκε. Μπορεί λοιπόν κάποιος καταδικασμένος για δολοφονίες που δεν έχει σωφρονιστεί να εκβιάζει για μία απόφαση κάνοντας απεργία πείνας;
Ούτε σύλλογος απόρων κορασίδων…
Καταδρομικές Ρουβίκωνα: Από την πρώτη στιγμή τα μέλη του Ρουβίκωνα και άλλων αντεξουσιαστικών ομάδων ανέλαβαν δράση για να επιβάλλουν δια της βίας την άδεια στον Κουφοντίνα. Καθημερινά είχαμε και από μία επίθεση και ο κοινός παρανομαστής ήταν γίνει δεκτό το αίτημα του ισοβίτη. Μπορεί η δικαιοσύνη να κάμπτεται εξαιτίας των «ντου» κάποιων ομάδων;
Παρεμβάσεις πολιτικών: Ο Νίκος Φίλης αλλά και πολλοί άλλοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άδειας του Κουφοντίνα και σε καμία περίπτωση δεν εξέτασαν για ποιον λόγο απορρίφθηκε αρχικά το αίτημά του. Εχουν το δικαίωμα οι πολιτικοί να κάνουν παρέμβαση έστω και από μακριά σε μία δικαστική απόφαση;
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις για τους περισσότερους από εμάς είναι προφανείς, αλλά η ουσία είναι ότι ο Κουφοντίνας πήρε την άδεια του, δεν έχει μετανιώσει για όλα όσα έκανε κι σε λίγο καιρό θα ζητήσει με τον ίδιο πετυχημένο τρόπο ακόμη μία έξοδό του από την φυλακή.
Το δυστύχημα για τις οικογένειες των θυμάτων του είναι ότι δεν μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν μία ημέρα άδεια από τον θάνατο που τους καταδίκασε ο αρχιεκτελεστής της «17 Ν.».
*Ο Μιχάλης Μαρδάς είναι αρχισυντάκτης του ΕleftherosTypos.gr