Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι απολύτως αδιάβλητος. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε άρθρο του στη «Δημοκρατία» διαβεβαίωσε τους αναγνώστες της ότι θα ελεγχθεί λεπτομερώς η ποινική κατάσταση των υποψήφιων καναλαρχών.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών παίρνει τη μορφή φαρσοκωμωδίας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα τηρηθεί μέχρι κεραίας. Αλλωστε και στο παρελθόν η διαπλοκή δρούσε θεσμοθετημένα και νόμιμα. Εξάλλου όπως λένε και στους χαρτοπαικτικούς κύκλους όποιος έχει σημαδέψει την τράπουλα δεν θα κλέψει ποτέ στις μάρκες, αφού θα τους τις πάρει.
Και η όλη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών είναι απολύτως διαβλητή στην ουσία της για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον το επιχείρημα του κ. Παππά ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας εξαντλούνται σε 4 άδειες είναι αστείο. Οχι μόνο γιατί ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είπε στη Βουλή ότι υπάρχει «χώρος» για έως 10 άδειες, αλλά γιατί και οι σημερινοί τηλεθεατές στο τελευταίο χωριό της χώρας που έχουν στους δέκτες τους 8-10 ελεύθερα κανάλια δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το φάσμα χωράει μόνο 4.
Δεύτερον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των νέων καναλαρχών είναι τα χρήματα που θα προσφέρουν. Εάν όμως ήταν εισπρακτικοί οι λόγοι, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να προκηρύξει 10 άδειες για να υποχρεώσει ισάριθμους καναλάρχες να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, καθορίζοντας ακόμη και ελάχιστο τίμημα δεκάδες εκατομμύρια.
Τρίτον, η μάχη κατά της διαπλοκής δεν γίνεται βάζοντας στην πιάτσα νέους διαπλεκόμενους. Υπενθυμίζουμε στον κ. Παππά ότι ο ορισμός της διαπλοκής είναι όταν ένας επιχειρηματίας έχει μέσα ενημέρωσης για να μεγαλώνει την επιρροή του και να παίρνει δημόσια έργα ή κρατικές προμήθειες. Εάν έχει απορίες ο κ. Τσίπρας, θα μπορούσε να απευθυνθεί στον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, για το πώς ορίζονται οι διαπλεκόμενοι και πόσο γρήγορα αλλάζουν απόψεις.
Το Μαξίμου θέλει να βάλει τους δικούς του παίκτες στην τηλεοπτική αγορά, ορισμένοι από τους οποίους έχουν δημόσιο χρήμα στα πορτοφόλια τους. Ο διαγωνισμός έχει γίνει στα μέτρα τους και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διαδικαστικά θα κυλήσει απολύτως ομαλά…
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ
Ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, με συνεχόμενα tweets έδωσε τη δική του εξήγηση για την κατάσταση της οικονομίας: «Υπογράφουμε Μνημόνια, διορθώνουμε μακροοικονομικές ανισορροπίες και ανταγωνιστικότητα, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις και είμαστε ακόμη σε κρίση. Γιατί; Είχαμε το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος προσαρμογής, σημαντική καταστροφή εθνικού πλούτου, κατάρρευση αξιών και ακόμη σε κρίση. Γιατί;
Αυξήσαμε φόρους, επιτόκια, κόστος ενέργειας, τροφοδοτήσαμε τον κίνδυνο του Grexit, καθυστερήσαμε μεταρρυθμίσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν κερδίσαμε έγκαιρα την εμπιστοσύνη αγορών/πολιτών, δεν είχαμε δέσμευση και συνέπεια στο πρόγραμμα, εφαρμόσαμε λιτότητα χωρίς επενδύσεις.
Ενδιαφέρουσα η κριτική του τραπεζίτη που γίνεται μάλιστα σε περίοδο εφησυχασμού από την κυβέρνηση…
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ανεκόπη τον Μάιο και η πτωτική τάση της ανεργίας που είχε εκδηλωθεί από το 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στα επίπεδα του Απριλίου κοντά στο 23,5% παρά το γεγονός ότι ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας της τουριστικής αιχμής. Η ύφεση στην οικονομία και η πτώση του τουρισμού είχαν ως αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να μειωθούν κατά 15.885 άτομα τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν μόλις κατά 2.555 άτομα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου