Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Πολιτική εξαέρωση
Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών αποτέλεσαν πολιτικό σοκ για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Επιβεβαιώθηκε η «γαλάζια» υπεροχή με τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. να κινείται γύρω στο 50%.
Αυτό όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η εκλογική εξαφάνιση της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έπεσε κάτω από το 1%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πλέον με κόμμα-φάντασμα, εφόσον είναι ανύπαρκτος στο φοιτητικό συνδικαλισμό, οι δυνάμεις του είναι ελάχιστες στο συνδικαλισμό γενικότερα, ενώ δυσκολεύεται να αναπτυχθεί στην Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι ελέγχει την κεντρική κυβέρνηση και διά του Κρατικού Προϋπολογισμού τεράστια κονδύλια με μεγάλη πολιτική σημασία.
Η εκλογική στρατηγική του Μαξίμου αναδεικνύει την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον άλλοτε σκέφτονται να συνδυάσουν ευρωεκλογές με βουλευτικές εκλογές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε τοπικές και περιφερειακές εκλογές με τις βουλευτικές μήπως συγκρατήσουν την πτώση τους σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Δημοσκοπήσεις
Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων, της Public Issue και της Pulse, μοιάζουν καταδικαστικές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει τη Ν.Δ. αυτοδύναμη με ένα ποσοστό της τάξης του 39%, περίπου διπλάσιο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση της Pulse που έγινε για τον ΣΚΑΪ δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται με 32% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ και να διευρύνει το προβάδισμά της.
Οι μεγάλες διαφορές στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οφείλονται στο ότι άλλες καταγράφουν την πρόθεση ψήφου, ενώ άλλες κάνουν αναγωγή των έγκυρων ψηφοδελτίων, με βάση τις απαντήσεις που δίνονται στις δημοσκοπήσεις, ενώ άλλες προχωρούν στην εκτίμηση ψήφου μοιράζοντας μέσα από την κατάλληλη αξιολόγηση και τις προτιμήσεις όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ν.Δ. έχει αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μοιάζει αδύνατο να ανατραπεί, και πως έχει την πολιτική δυναμική με το μέρος της. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνεται ως βασικό πολιτικό ατού της Ν.Δ., εφόσον έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα, με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται στην ταπεινωτική για πρωθυπουργό έκτη θέση σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών ηγετών, κάπου μεταξύ του πέμπτου, κ. Λεβέντη, και του έβδομου, κ. Καμένου.
Με δημοτικότητα της τάξης του 25% και τις αρνητικές γνώμες να σπάνε ρεκόρ ο κ. Τσίπρας είναι σκιά του Τσίπρα του 2015, οπότε κατέγραφε δημοτικότητα της τάξης του 60% έως 65% και δημιουργούσε με τις παρεμβάσεις του πολιτική δυναμική.
Με ένα ταπεινό 25% και πολλαπλάσιες αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας έχει πρόβλημα να απευθυνθεί στην ευρύτερη κοινή γνώμη και να την πείσει. Από εκεί που το 2015 πρόσθετε με την παρουσία του στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τώρα συμβάλλει στη συρρίκνωσή τους.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερισχύει με άνεση του κ. Τσίπρα στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, κάτι που θεωρείται δύσκολο, εφόσον η δημόσια εικόνα του εκάστοτε πρωθυπουργού ενισχύεται από το αξίωμά του, κάτι που δεν ισχύει για τον κ. Τσίπρα. Ολες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συντριπτικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Η κοινή γνώμη προεξοφλεί την επικράτηση της Ν.Δ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και να γίνουν, γεγονός που ενισχύει τη δυναμική της, εφόσον πολλοί ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι θα πάνε τελικά με το νικητή για να συμβάλουν σε μια νίκη που θα δώσει σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση.
Ερχεται το σοκ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα δημοσκοπικό, πολιτικό σοκ. Κι αυτό γιατί συντηρεί με την επικοινωνία και την προπαγάνδα του, σε ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων την εικόνα μιας εξουσίας που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι σίγουρα ναι ή μάλλον ναι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορέσει να ματαιώσει ή να αναβάλει τη μείωση των συντάξεων που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιανουαρίου του 2019, ενώ το 48% των ερωτηθέντων έχει την αντίθετη άποψη.
Αυτό το 36% δείχνει πως το επιτελείο του Μαξίμου μετατρέπει τη δική του πολιτική απάτη σε αυταπάτη για πολλούς ψηφοφόρους. Προτιμούν να πιστέψουν τα ψέματα που τους αραδιάζουν υπουργοί σαν τη Θεανώ Φωτίου, τον Αναστάσιο Πετρόπουλο ή την Εφη Αχτσιόγλου, παρά να δώσουν σημασία σε αυτά που τους λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει βάλει τις σχετικές υπογραφές στο Eurogroup και ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Οι δύο τελευταίοι υπογραμμίζουν ότι τα δύσκολα μέτρα που έχουν την υπογραφή Τσίπρα θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, πως δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής τους και ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να φανούν και αυτοί συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη ενημερώσει τους ασφαλισμένους, με βάση τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, για τον προσδιορισμό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς από την οποία θα προκύψουν οι μειώσεις συντάξεων με το λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου. Καθυστερεί σκόπιμα την ενημέρωση ψαρεύοντας σε θολά πολιτικά νερά… Με την τακτική που ακολουθεί μεγαλώνει το πολιτικό της πρόβλημα, γιατί μόλις αντιληφθούν το 36% των συμπολιτών μας που εξακολουθεί να πιστεύει στις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, η σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Τσίπρα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν πολύ πιο χαμηλά. Ουσιαστικά, το Μαξίμου κερδίζει πολιτικό χρόνο προετοιμάζοντας τον εκλογικό καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γαλάζια» άνοδος
Το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. ακολουθεί εντυπωσιακά ανοδική πολιτική και οργανωτική πορεία γιατί αποδίδουν αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε βήμα βήμα και με σύστημα ο κ. Μητσοτάκης.
Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη κομματικών στελεχών έδειξαν ότι η ηγεσία είναι σε θέση να επιβάλει, με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των κομματικών οργανώσεων και όπου αυτό επιβάλλεται την ανανέωση των στελεχών.
Η Ν.Δ. έχει την εικόνα ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένας σκληρός κομματικός πυρήνας, απομονωμένος από την ευρύτερη κοινωνία, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του 4% κάνουν ό,τι θέλουν στο όνομα μιας ουσιαστικά ανύπαρκτης λαϊκής βάσης.
Η διαφορά μεταξύ της ανανεωμένης Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συρρικνωμένου στενά κομματικού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα είναι τεράστια, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την ευρύτερη κοινή γνώμη και δημιουργεί πολιτική δυναμική σε όφελος της Ν.Δ. και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]