Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Η προπαγάνδα της «καθαρής εξόδου»
Το Μαξίμου προσπαθεί να μετατρέψει την «καθαρή έξοδο» των πιστωτών από το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα και την υποχρεωτική κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές, με αρκετά υψηλά επιτόκια, σε «καθαρή έξοδο» του ελληνικού λαού από τη λιτότητα.
Αυτό όμως δεν προκύπτει από τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που έχουμε εφόσον η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πολύ σκληρά μέτρα για το 2018-2020, δεν έχει θέσει ζήτημα αναβολής ή ματαίωσης των μέτρων αυτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και οι εκπρόσωποι των θεσμών και των κυβερνήσεων επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, επέμεινε σε ομιλίες και επαφές που είχε στην Αθήνα ότι η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για να αναλάβουν ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές τις δικές τους υποχρεώσεις.
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία φτάνουμε στο τέλος της λιτότητας, στην οποία στα λόγια ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τέλος από τις αρχές του 2015, συγκρούεται με την πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική. Μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και τα «κόκκινα» δάνεια από το β’ εξάμηνο του 2018, κατασχέσεις αλλά και πλειστηριασμοί ακινήτων από το Δημόσιο για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, μεγάλη μείωση κύριων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα από τον Ιανουάριο του 2020.
Με τον τρόπο που κινείται το Μαξίμου ενισχύεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2018, γιατί η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αντέξει τη λαϊκή αντίδραση μόλις γίνει αντιληπτό ότι η «καθαρή έξοδος» των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών από το δανειακό πρόγραμμα συνδυάζεται με τη συνέχιση του εγκλωβισμού εκατομμυρίων συμπολιτών μας σε μνημονιακού τύπου μέτρα μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος-Μνημονίου.
Το φιάσκο με τις φρεγάτες
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η αδυναμία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του να διαχειριστούν την οικονομία σε μια κρίσιμη περίοδο φάνηκε και με τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο θέμα των γαλλικών φρεγατών.
Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας, κ. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, πρότεινε στον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Μακρόν, να προμηθεύσει η Γαλλία την Ελλάδα φρεγάτες, για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, κατά προτίμηση με τη μέθοδο του leasing για να καλύψουν αμυντικές ανάγκες μας από αυτό το καλοκαίρι. Το leasing πολεμικών σκαφών είναι μια περίπλοκη οικονομική και πολιτική υπόθεση και όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως από τη γαλλική κυβέρνηση δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, συνέδεσε την αποπληρωμή των γαλλικών φρεγατών με τα χρήματα που ενδεχομένως θα πάρει πίσω η Ελλάδα στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα-Μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν αναλάβει την υποχρέωση να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της, τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων τα οποία για την περίοδο 2013-2020 μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσαν να συμπεριλάβουν αυτή τη δέσμευση για τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές στο τρίτο πρόγραμμα-Μνημόνιο κι έτσι χάθηκε ένα σημαντικό ποσό που θα λειτουργούσε σαν καταλύτης της ανάπτυξης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται στο θέμα και φαίνονται πρόθυμοι να μας επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια και υπό αυστηρές προϋποθέσεις περίπου τα μισά από τα αρχικά 10 δισ. ευρώ. Η σύνδεση από τον κ. Τσίπρα της επιστροφής αυτού του ποσού με τη χρηματοδότηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση της Γερμανίας με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του χρέους και αυτά να καταλήξουν στη χρηματοδότηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών. Με τις αξιοπερίεργες κινήσεις του ο κ. Τσίπρας «τορπίλισε» την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ίσως δημιούργησε νέα καθυστέρηση στην επιστροφή μέρους των 10 δισ. ευρώ που επρόκειτο να πάρουμε βάσει των κανόνων του δεύτερου προγράμματος-Μνημονίου τους οποίους δεν μπόρεσε να μεταφέρει στο τρίτο πρόγραμμα-Μνημόνιο. Χειρότερα δεν γίνεται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη συνεννόηση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν τις μεγάλες υπογραφές σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου και τις σχετικές διευκολύνσεις.
Εθνική υποχώρηση
Η κυβέρνηση Τσίπρα αποτυγχάνει, με ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο, και στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.
Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται αδικαιολόγητα στην Τουρκία έχουν μπροστά τους δύσκολους μήνες, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εντατικοποιεί την επικοινωνιακή, προεκλογική εκμετάλλευση της κράτησής τους και ζητεί πλέον ανοιχτά την ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται ότι πήραν μέρος στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 και κατέφυγαν στην Ελλάδα.
Τα κυβερνητικά λάθη δεν έχουν τέλος και οδηγούν σε πραγματικά εκρηκτικές καταστάσεις.
- Πρώτον, ο Τσίπρας ενθάρρυνε την επιθετικότητα του Ερντογάν βγάζοντάς του το κόκκινο χαλί τον περασμένο Δεκέμβριο και εμφανιζόμενος σαν πολιτική γέφυρα μεταξύ Ερντογάν και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως συνήθως ο πρωθυπουργός ήταν αδιάβαστος και εντελώς απροετοίμαστος για τις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί.
- Δεύτερον, παρά την καυτή εκκρεμότητα με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων που οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό στην περιοχή των Υμίων, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας δεν πήραν μέτρα στον Εβρο για περιπολίες με σοβαρούς κανόνες προφύλαξης και μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Ετσι, ο Ερντογάν πέτυχε άνετα το στόχο του να μετατρέψει Ελληνες στρατιωτικούς σε μέσο πίεσης και διαπραγμάτευσης.
- Τρίτον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να στερείται αξιόλογης πολιτικής για τη διαχείριση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών όπως είχαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά, με αποτέλεσμα να παραμένει η Ελλάδα εύκολος στόχος των εκβιασμών του Ερντογάν στο συγκεκριμένο θέμα και να κινδυνεύουμε να ζήσουμε μια παραλλαγή της κρίσης του 2015.
Η πλήρης αποτυχία του κ. Τσίπρα στην αντιμετώπιση της πολιτικής του κ. Ερντογάν συμπληρώνεται και από τη διπλωματική απαξίωση της ελληνικής πλευράς στο λεγόμενο Μακεδονικό, όπου Τσίπρας και Κοτζιάς ξεκίνησαν με στόχο να πάνε σε μια γρήγορη λύση που θα δημιουργούσε και εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ. Στη συνέχεια όμως αναδείχθηκαν μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τα συλλαλητήρια έδειξαν ότι ο λαός δεν εγκρίνει τις κυβερνητικές επιλογές και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών άρχισαν μια εντυπωσιακή διολίσθηση προς τις θέσεις των Σκοπίων. Τώρα υποκρίνονται ότι συνεχίζουν μια διαπραγμάτευση που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο χωρίς να τολμούν να εμφανίσουν στον ελληνικό λαό τις θέσεις στις οποίες έχουν κατρακυλήσει.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]