Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε μόνο το στοίχημα για ψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές που θα του έδινε το περιθώριο για έναν ακόμη αιφνιδιασμό με κάλπες το φθινόπωρο, αλλά για πρώτη φορά από την εκλογή του φάνηκε να αποδέχεται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Αν και αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, δεν απέφυγε το πρώτο μεγάλο αυτογκόλ. Κατηγόρησε προκαταβολικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα συνεργασθεί με τη Χρυσή Αυγή για να βρει τους 200 βουλευτές που θα καταστήσουν ανενεργό τον εκλογικό νόμο που ψηφίσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα και θα αναζητήσει συμμαχίες από τη Χρυσή Αυγή, αν και νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απευθύνει πρόσκληση μόνο σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Επίσης, η ατζέντα του κ. Τσίπρα φαίνεται να περιορίζεται σε θέματα διαφθοράς. Στην ομιλία του για το νέο εκλογικό σύστημα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στη Siemens, στον Παπασταύρου, ενώ ανακάλυψε και τον πρώην πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Σκλαβούνη, αποδίδοντάς του κατηγορίες φοροδιαφυγής, κάτι που δεν έχουν πράξει οι αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Είναι το τελευταίο αποκούμπι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διαρκώς ξεφτίζει όσο διαμορφώνεται το νέο σύστημα διαπλοκής του κυβερνώντος κόμματος σε δημόσια έργα και μέσα ενημέρωσης.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τα πολιτικά κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογικό νόμο και κυρίως συνέδεσε τον κ. Τσίπρα με την αστάθεια, την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα. Είναι βασικό σημείο για τη στρατηγική της Ν.Δ. να ταυτισθεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ύφεση, και εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να πεισθούν οι πολίτες για αυτό.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Παράλληλα με την πρόσκληση συνεργασίας σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η Ν.Δ. απομόνωσε τον κ. Τσίπρα από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και μάλιστα σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Ετσι ο πρωθυπουργός έμεινε με τους ΑΝ.ΕΛ. και την Ενωση Κεντρώων.
Συμπερασματικά το πυροτέχνημα του εκλογικού συστήματος έσβησε πολύ νωρίς, όπως θα γίνει και με τη συνταγματική αναθεώρηση, εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπει στα ουσιαστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, οι θεσμικές φλυαρίες δεν αρκούν για να καλυφθεί η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία. Εκεί δηλαδή που θα κριθούν τα πάντα.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΕΛΟΣ…
Η κατανάλωση που αποτελούσε βασικό στοιχείο της οικονομίας, συντηρώντας το εμπόριο, φαίνεται να καταρρέει σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 2,7% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,7% και όλα αυτά πριν από τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μέσω Κατρούγκαλου ή εφορίας. Τα σημάδια αυτά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει μπει σε δίνη βαθιάς ύφεσης.
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Να, λοιπόν, που ιστορίες δεν λέει μόνο ο Λεβέντης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε τις συνομιλίες που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί πέρυσι τέτοια εποχή στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τότε δηλαδή που ο Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι δεν θα πάει σε εκλογές και σε κάθε περίπτωση θα γίνει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πριν από τις κάλπες. Τελικώς, έπραξε τα αντίθετα, προχωρώντας σε πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Μετά πώς θα τον εμπιστευθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί;