Πράσινο τσάι: Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών (κατεχίνες) που περιέχει το πράσινο τσάι ενισχύει θετικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπρόσθετα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL-«κακή» χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Κανέλα: Εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Μειώνει τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Σύμφωνα με έρευνες, μισό κουταλάκι ημερησίως μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%.
Γαϊδουράγκαθο: Συμβάλλει στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει τη διάσπαση της «κακής» LDL χοληστερίνης στο ήπαρ.
Βασιλικός: Ενα αιθέριο έλαιο που υπάρχει στον βασιλικό και ονομάζεται ευγενόλη βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιμυκητιασικά και αντιβακτηριακά στοιχεία του απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.
Ψύλλιο: Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ ενέκρινε έναν ισχυρισμό υγείας για το ψύλλιο: «3 έως 12 γραμμάρια διαλυτών ινών από φλοιό σπόρων ψυλλίου, όταν περιλαμβάνονται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων». Υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που τεκμηριώνουν τα οφέλη των διαλυτών ινών στη μείωση της LDL- «κακής» χοληστερόλης. Προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια του φυτού ψυλλίου στα καθημερινά μας γεύματα έχουμε τις διαλυτές φυτικές ίνες που απαιτούνται για τη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τριγωνέλλα: Βοηθά στη μείωση της παραγωγής χοληστερόλης από το σώμα, ιδιαίτερα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης LDL-«κακής» χοληστερόλης. Μία από τις μελέτες τους αναφέρει ότι οι στεροειδείς σαπωνίνες στους σπόρους της τριγωνέλλας πιστεύεται ότι επιβραδύνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Επίσης, η τριγωνέλλα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των τριγλυκεριδίων από τα λιπαρά τρόφιμα.