Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αλλωστε, όπως επαρκώς έχει εξηγηθεί στο παρελθόν, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν αποφασίζει, αλλά γνωμοδοτεί. Είθισται βέβαια οι υπουργοί Πολιτισμού να ακολουθούν την επιστημονική άποψη του Συμβουλίου, ωστόσο δεν είναι υποχρεωμένοι. Αρα, η ζημιά που γίνεται στο προφίλ της χώρας και οι οικονομικές απώλειες από τη μη πραγματοποίηση των γυρισμάτων της ξένης σειράς στο Σούνιο μπορούν να προληφθούν. Στο διά ταύτα τώρα: Υπάρχουν δύο, μπορεί και τρεις ή και τέσσερις αλήθειες γύρω από το θέμα. Ας μείνουμε στις δύο βασικές.
Πρώτον, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι επιστημονικό όργανο του οποίου μοναδικός στόχος είναι η προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία του είναι ο αρχαιολογικός νόμος και δεν αναφέρεται πουθενά πως πρέπει να συνυπολογίζει τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους. Αν για παράδειγμα τα μέλη του Συμβουλίου κρίνουν πως ένα οικόπεδο πρέπει να απαλλοτριωθεί διότι βρέθηκαν αρχαιότητες μείζονος σημασίας, τότε το προτείνει χωρίς να βάλει στο «ζύγι» τα χρήματα που θα καταβάλει το κράτος.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Βεβαίως, επειδή οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες που απαρτίζουν τη σύνθεσή του δεν ζουν σε κάποιον γυάλινο πύργο μακριά από την κοινωνία, προφανώς πρέπει στην άκρη της σκέψης τους να έχουν τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αποφασίζουν. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν ώστε και η επένδυση να γίνει στη χώρα μας και ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευθεί. Επρεπε με άλλα λόγια να βρουν τη χρυσή τομή των αρχαίων.
Δεύτερον. Προκαλεί εντύπωση η επίθεση που εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, αν σκεφτεί κανείς ότι ανήκει σε μια κυβέρνηση που έκανε τα πάντα για να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Μέχρι «στα τσακίδια» έστειλε κάποιους από αυτούς. Οχι ο ίδιος βέβαια, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Ν. Παππά κάνουν έστω και τώρα μια φιλότιμη προσπάθεια να προσελκύσουν οπτικοακουστικές παραγωγές στη χώρα. Δικαιολογημένη λοιπόν η αντίδρασή του, όχι όμως και οι χαρακτηρισμοί. Τα μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της τέχνης και της αρχαιολογικής έρευνας.
Κατά τη διάρκεια της υπερεκατονταετούς Ιστορίας του έχουν περάσει από το Συμβούλιο ιερά τέρατα της αρχαιολογικής επιστήμης όπως ο Κυριακός Πιττάκης, ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, ο Αναστάσιος Ορλάνδος, ο Μανόλης Χατζηδάκης, ο Σπυρίδων Μαρινάτος, ο Νικόλαος Πλάτωνας, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Μανώλης Κορρές, ο Χαράλαμπος Μπούρας κ.ά. Δυστυχώς, ούτε στην κριτική ακολουθήθηκε ο κανόνας της χρυσής τομής, που επιβάλλει, αν μη τι άλλο, σεβασμό στην ιστορία ενός θεσμού.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]