Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Και σε αυτό συνέβαλαν οι ομιλίες τόσο της Φ. Γεννηματά όσο και των Κ. Μητσοτάκη, Γ. Δραγασάκη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη κι άλλων κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. Εκτός της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η κοινή συνισταμένη σε όλες τις άλλες ομιλίες ήταν ότι «πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.». Κι αυτό αποτελεί μια πρώτη σοβαρή -κι εν μέρει «δεσμευτική»- παρακαταθήκη για τη διαμόρφωση του εκλογικού τοπίου, πριν και μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν είναι λογικό να κρίνει κάποιος π.χ. ως πρώτη προτεραιότητά του την απομάκρυνση ενός κόμματος από την εξουσία και να συνεργαστεί στη συνέχεια μαζί του.
ΟΜΩΣ, ο διακομματικός διάλογος που έγινε στο Συνέδριο προχώρησε και πιο βαθιά. Και ανέδειξε ότι από τη στιγμή που κατέρρευσε παταγωδώς το δίλημμα «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο», ενσωματώνοντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στις μνημονιακές δυνάμεις, το δίλημμα πλέον αφορά πρωτίστως τη θεσμική προσήλωση, το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Δηλαδή τα ζητήματα Δημοκρατίας. Αυτά που, με άλλα λόγια, πρόλαβε να καταπατήσει βάναυσα μέσα σε μόλις 3 χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Σε πρώτο πλάνο βέβαια βρίσκονται πάντοτε η κοινωνική πολιτική, η λιτότητα και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ από όλους το νέο δίλημμα το διατύπωσε ο Β. Βενιζέλος: «Δημοκρατικό μέτωπο κατά του διαρκούς πραξικοπήματος». Συμπυκνώνοντας ίσως με τον πιο σκληρό, αλλά μεστό τρόπο αυτό που συμβαίνει στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015. Από τότε δηλαδή που κάποιοι «αυταπατημένοι νταουλιέρηδες» προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη χώρα (όχι μόνο οικονομική). Και μετά όταν «συνήλθαν» από την αυταπάτη, άρχισαν τον πολιτικό κανιβαλισμό εναντίον της Δημοκρατίας και των θεσμών.
Υπουργοί που ήθελαν να κάνουν τους δικαστές, τους ανακριτές, τους πολεοδόμους, μέχρι και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Υπουργοί που έστηναν διαβλητούς διαγωνισμούς που ακυρώνονταν στο ΣτΕ, για να δημιουργήσουν τη δική τους διαπλοκή. Ατύχησαν όμως, τη μια χάνοντας το δρόμο σε κάτι «βοσκοτόπια» και την άλλη στο «εξάσφαιρο» του Ι. Σαββίδη. Υπουργοί που οργάνωναν στο ημίφως την «επέλαση των μετακλητών» και των ημετέρων στο κράτος, εξευτελίζοντας ακόμα και το ΑΣΕΠ. Υπουργοί που ένιωσαν ότι είναι κυβέρνηση… καθ’ οδόν προς την εξουσία, μόνο όταν ξεπέρασαν με τη συμπεριφορά τους κάθε αλαζονική συμπεριφορά του παρελθόντος. Υπουργοί που προσπάθησαν να επιβάλουν ως μοντέλο συμπεριφοράς τη «συμπεριφορά του λιμανιού».
Υπουργοί που νομοθετούσαν φωτογραφικά ρουσφέτια με τον πιο ανενδοίαστο τρόπο. Υπουργοί που ανέλαβαν εργολαβία να κατεδαφίσουν την Παιδεία και την Υγεία. Υπουργοί που ένιωσαν την άνεση να προσβάλουν κατάμουτρα τους πάσχοντες πολίτες, ψευδόμενοι ασυστόλως. Υπουργοί που «έπαιζαν» εκ περιτροπής τα «κομάντο» και τους «βατραχανθρώπους». Υπουργοί που πίστεψαν -ή ενετάλλησαν όπως…- ότι θα «έλυναν» τα εθνικά θέματα κι άνοιξαν «δύο πληγές». Υπουργοί με τον ίδιο πάντα πρωθυπουργό, που κατάφεραν, όπως είπε ο Γ. Καμίνης, να «μολύνουν τη Δημοκρατία».
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «διά ταύτα» του διαλόγου που έγινε στο ΣΕΦ ουσιαστικά ήταν πως όπως την οικονομική κρίση την προκάλεσε η πολιτική κρίση, έτσι και τώρα η οικονομική κρίση προκάλεσε νέα πολιτική κρίση. Στην πρώτη μετάβαση την «πλήρωσαν» οι βασικοί υπεύθυνοι της πολιτικής κρίσης: Κυρίως το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως η Ν.Δ. Ετσι και τώρα τη δεύτερη μετάβαση θα την «πληρώσουν» οι βασικοί υπεύθυνοι της νέας πολιτικής κρίσης: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Οι οποίοι είχαν ακόμα μια ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο πολιτικά απομονωμένοι είναι από το υπόλοιπο δημοκρατικό τόξο…
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Καθεστώς τα fake news
Στις 29 Ιουνίου 2015 ο τότε υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς δήλωνε σε συνέντευξή του: «Οι τράπεζες θα έχουν ανοίξει έως την επόμενη Τρίτη». Εχουν περάσει εκατοντάδες Τρίτες από τότε, και ως γνωστόν, οι τράπεζες χωρίς capital controls δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Η δήλωση του υπουργού είναι ο ορισμός του fake news; Προφανώς και είναι. Μαζί με τα χιλιάδες ψέματα που έχουν λεχθεί από το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μέχρι σήμερα. Ο ίδιος υπουργός, από άλλο υπουργικό μετερίζι τώρα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός PORTAL για την καταπολέμηση των fake news. Το εγχείρημα θα ήταν ενδιαφέρον και σίγουρα χρήσιμο, αν ο ίδιος ο υπουργός δεν έσπευδε να αποκαλύψει τι ακριβώς… εννοεί. Μιλώντας για το όραμά του είπε ότι αναπαράγουν fake news «ακόμα και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Για αναπαραγωγή fake news από κυβερνητικά στελέχη ούτε λέξη. Προφανώς ο υπουργός έχει κατά νου τη δημιουργία ενός ακόμα «δικού μας» μηχανισμού, ο οποίος θα ελέγχει τα fake news των… άλλων! Θα ήταν ένα ωραίο ανέκδοτο όλο αυτό, αν δεν ήταν μια ακόμα καθεστωτική κίνηση.
«Τ’ αβγά και τα πασχάλια»
Σε συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης είπε: «Ενα μπλοκ εγχώριων δυνάμεων δεν θέλει να βγούμε από την επιτροπεία». Σχεδόν ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης -που έχει τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- μιλούσε ευθέως για επιτήρηση από τους θεσμούς έως το 2050! Προφανώς ο κ. Γκότσης… ανήκει σε αυτό το μπλοκ; Οτι η εικόνα της κυβέρνησης το ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι εικόνα «συλλογικότητας» που «έχει χάσει τ’ αβγά και τα πασχάλια» είναι ευδιάκριτο. Οχι όμως μέχρι του σημείου αυτού υποτιθέμενοι στενοί συνεργάτες στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «αλληλοκατηγορούνται»…
Γκάφα ή απρέπεια μετά την ήττα;
Πολλοί κέρδισαν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (με πρώτο το ίδιο), αλλά μόνο ένας έχασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε σε ολοκληρωτική πολιτική απομόνωση.
Ισως γι’ αυτό χθες ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε ένα διπλό λάθος, το οποίο προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη Χ. Τρικούπη. Αφενός έθεσε 4 όρους στο ΚΙΝ.ΑΛ. για να συζητήσουν και αφετέρου -και μάλλον το χειρότερο- άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνομιλήσει είτε ατομικά με στελέχη του Κινήματος είτε με συνιστώσες του. Κάτι που ευλόγως θεωρήθηκε ως «κλείσιμο του ματιού» για μυστικά ανταμώματα…
Απορίες
1. Αύριο, όπως ακούγεται, θα κάνει κάτι ο Π. Καμμένος, που θα κάνει μπαμ;
2. Δηλαδή κ. Φίλη, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου ο υπουργός Άμυνας, δεν απηχεί την θέση της κυβέρνησης για την… Άμυνα;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]