Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αυτό όμως που διαπιστώνουμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Οσο πιο κοντά έρχεται το τέλος τόσο μεγαλύτερες είναι οι κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τόσο πιο εμφανή τα μαχαιρώματα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Με άλλα λόγια, όπως ήταν ευκαιριακή και συγκυριακή η συμμαχία Τσίπρα-Καμμένου που τους έφερε στην εξουσία, άλλο τόσο επεισοδιακό θα είναι και το πολιτικό τους «διαζύγιο».
Αλλωστε βασικό στοιχείο της συγκυβέρνησης είναι οι «καρέκλες» και όταν αυτές εκλείψουν θα βρεθούμε μπροστά σε σπαρταριστά επεισόδια.
Η εξήγηση είναι απλή. Ολοι τους πλέον ασχολούνται με την επόμενη μέρα και όχι με το πώς θα βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης. Βλέπουν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διεύρυνση της ψαλίδας της Νέας Δημοκρατίας ενώ απρόοπτα γεγονότα, όπως τα επιδόματα ενοικίου των υπουργών ή η επέλαση του κουμπουροφόρου Ιβάν στο γήπεδο, επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα μετατρέποντας την πορεία προς τις εκλογές σε έναν πραγματικό γολγοθά.
Στο πλαίσιο αυτό δεν απορεί κανείς που βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τσακώνονται λες και βρίσκονται σε αντίπαλες παρατάξεις. Τα Μνημόνια τους ένωσαν επειδή τους κράτησαν στην εξουσία, όμως δεν μπορούν να τους σώσουν από την ήττα.
Ετσι βλέπουμε τον Κουβέλη να διαμηνύει ότι «δεν είναι υπουργός του Καμμένου αλλά του Τσίπρα», λες και δεν έχει διαβάσει το οργανόγραμμα της κυβέρνησης. Ακούμε τον αντιπρόεδρο της Βουλής και εκ των απορρήτων του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρη Καμμένο, να απαντά στον Κουβέλη λέγοντας ότι έχει υπερτροφικό λόγο και να επιτίθεται στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, τονίζοντας ότι «είναι ατροφικός ο εγκέφαλός της επειδή, με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει και φωτογραφίζεται με τους εχθρούς του Ερντογάν».
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Διαβάζουμε την απάντηση της Καββαδία, όπου αναφέρει ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί με τον παραληρηματικό, χυδαίο λόγο του Δημήτρη Καμμένου, αναφέροντας και τα εξής: «Η δουλειά μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης -όπου βρίσκομαι αυτή τη στιγμή-είναι πολύ σοβαρότερη από τις ύβρεις ενός θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων».
Ακροδεξιός λοιπόν και ρατσιστής ο Δημήτρης Καμμένος, αλλά αντιπρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια μέλος της συγκυβέρνησης. Και μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης, μιλώντας στην «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ, να χαρακτηρίζει άστοχη τη φράση του Παναγιώτη Καμμένου περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών μας, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εμπλακεί στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς.
«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» δηλαδή. Μόνο που η εικόνα διάλυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ορατή και στους δανειστές που διαρκώς ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους, όπως δυστυχώς και στους εξωτερικούς μας εχθρούς.
Τα ανέκδοτα του Τζανακόπουλου
Βγήκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και άρχισε τα ανέκδοτα. Την ώρα που η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis (δηλαδή η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) απέρριπτε το αίτημα της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να καταθέσει για τα όσα της καταλογίζουν, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι δεν την ενδιαφέρει η διερεύνηση αλλά μόνο η συγκάλυψη.
«Κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο καθαροί οι λόγοι που η Ν.Δ. δεν ψήφισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και τώρα επιχειρεί διαρκώς, με προσχηματικά επιχειρήματα, να εμποδίσει την πραγματική διερεύνηση του σκανδάλου. Διότι δεν την ενδιαφέρει η διερεύνηση αλλά μονάχα η συγκάλυψη». Αυτά είπε ο Τζανακόπουλος και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θέλουν να κλείσουν άρον άρον τις εργασίες της Προανακριτικής. Δεν βγάζουν ούτε γέλιο πλέον.
Πλεόνασμα σε βάρος της ανάπτυξης
Η επιλογή της κυβέρνησης να κυνηγά δημοσιονομικά πλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης έχει πάρει διαστάσεις οικονομικής παραφροσύνης. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επίτευξη διπλάσιου πλεονάσματος σε σχέση με το στόχο του πρώτου διμήνου. Ωστόσο, η στάση πληρωμών στο Δημόσιο συνεχίζεται ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτιμά να πετσοκόβει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να εμφανίζει υψηλότερα πλεονάσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίμηνο του 2018 οι δαπάνες του ΠΔΕ -που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία κινητοποιώντας επενδύσεις- διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 198 εκατ. ευρώ. Μόνο για τον Φεβρουάριο, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου, κατά 106 εκατ. ευρώ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]