Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 160 εκατ. δολάρια αυτό το project «δημιουργικής καταστροφής». Ομως, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φενό, έφτιαξε κάπως το κέφι των αμπελουργών ανακοινώνοντας αύξηση του ύψους των αποζημιώσεων στα 200 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για απούλητες μποτίλιες με περίφημες ροζέ και κόκκινες ποικιλίες του Μπορντό, οι οποίες αντί να καταλήξουν σε κολονάτα ποτήρια για να τέρψουν ευαίσθητους ουρανίσκους, θα πάρουν την άγουσα για ταπεινότερες χρήσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ενα μεγάλο μέρος του αλκοόλ από τα κατεστραμμένα κρασιά του Λανγκντόκ θα δοθεί σε βιομηχανίες ως πρώτη ύλη μη διατροφικών προϊόντων: απολυμαντικά χεριών, καθαριστικά, αρώματα (το τελευταίο κάπως σώζει το πρεστίζ…).
Βάσει των προβλέψεων του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, στην περιοχή του Μπορντό αναμένεται να ξεριζωθούν 95.000 στρέμματα αμπελώνων. Στη θέση τους θα φυτευτούν εκατομμύρια ρίζες ελιάς, μαζί με άλλα προϊόντα, όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Η Γαλλία, άλλωστε, υπέφερε αυτές τις μέρες από πρωτοφανείς καύσωνες και αναμένει περισσότερους στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. διοχετεύει περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και του κρασιού, και τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση οίνου αναμένεται να μειωθεί φέτος 7% στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία, 15% στη Γαλλία, 22% στη Γερμανία και 34%(!) στην Πορτογαλία. Σε συνδυασμό με την αύξηση 4% της οινοπαραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μποτίλια γράφει στην ετικέτα «Μη Βιώσιμο».